Kan Sverige kalla sig rättsstat?

Hur länge kan Migrationsverket låta en ensamkommande ungdom vara inlåst på förvaret i Märsta, skriver Marianne Carlbom.

Hur länge kan Migrationsverket låta en ensamkommande ungdom vara inlåst på förvaret i Märsta, skriver Marianne Carlbom.

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2018-10-10 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hur länge kan Migrationsverket låta en ensamkommande ungdom vara inlåst på förvaret i Märsta? Den frågan måste man ställa sig eftersom en 17-årig pojke suttit där i över en månad. Det var den 31 augusti som polisen skickade dit honom eftersom hans legitimation inte hade förnyats. Det är helt oacceptabelt att behandla en ung människa på detta sätt. Han behandlas som vuxen, men är bara ett barn på 17 år, eftersom hans ålder skrivits upp genom en rättsosäker och mycket ifrågasatt metod.

Att Migrationsverket och polisen i samarbete frihetsberövar på obestämd tid en ungdom som inte begått något som helst brott – utan kom hit för att söka trygghet och en fristad, är obegripligt för oss som tidigare trott på en svensk rättsstat med starka humanitära inslag.

Pojken har tre avslag på sin asylansökan från november 2015. Han har också fått avslag på sin ansökan enligt gymnasielagen eftersom han kom fyra dagar för sent för att han ska omfattas av den lagen. Men sedan 2015 går han i skolan och uppfyller alla andra krav på studieintyg med mera. Fyra dagars för sen ankomst till Sverige ska nu ge honom respass till ett krigshärjat Afghanistan.

Han mår mycket dåligt eftersom han dels är inlåst på ett fängelseliknande förvar med hårda säkerhetsrutiner dels inte får någon information alls om hur länge han ska sitta där eller om han ska sättas på ett plan till Kabul.

Kan någon ansvarig politiker förklara för honom, mig och många andra hur Sverige kan bete sig så här?

Läs mer om