Knipa är en vacker liten and som häckar i ihåliga träd längs vatten. I Uppsala häckar minst tre par längs Hågaån i naturreservatet Hågadalen-Nåsten, på sträcken från Kvarnbo och söderut. Efter det senaste regnovädret såg Hågaån ut som på kortet intill. Innan det regnade var vattenståndet mer än en meter lägre, bredden var minst fem meter mindre och vattnet var förhållandevis klart.
Knipan är väldigt diskret när den häckar. Man ser den när den kommer på våren, fast den är skygg. Annars ser man den knappast. När jag därför fredagen efter regnovädret såg en ensam knipa från Kung Björns Bro över Hågaån, visste jag att något allvarligt hade hänt.
Det enorma inflödet av förorenat dagvatten från gatubrunnar, tak och andra områden där vattnet inte naturligt sipprar ner i marken, leds orenat ut i Hågaån, vattenståndet stiger och knipans bo har blivit översvämmat. I just denna period är antingen äggen i boet där föräldrafåglarna turas om att värma äggen, eller ungarna har inte lämnat boet än. I båda fall har ägg eller ungar förstörts under översvämningen.
Hågaån är redan i orimlig grad belastat av dagvatten från till exempel pumpstationen vid Flogsta. I sig är det problematiskt. Ytterligare problematiskt blir det när man betänker att ån rinner i ett naturreservat. Längs ån har länge ett antal kor betat på ängarna och trampat ner i vattnet och druckit ur det. Men inte nu mera, bl a på grund av det smutsiga vattnet. Kornas betande är en förutsättning för en lång rad sällsynta och hotade organismer knutna just till ängar. Om växtligheten inte betas, växer ängarna till och blir så småningom skog.
Som förutsättning för planerna om att bebygga den både estetiskt, rekreativt och inte minst naturmässigt värdefulla Hammarparken tänker Uppsala kommun bygga ytterligare en pumpstation vid Håga Bro på bilvägen mot Håga. Projektet har redan förberetts, men har inte skickats ut till granskning. Detta kommer att öka belastningen av Hågaån inne mitt i naturreservatet och ytterligare försvåra livet för knipan och en lång rad andra organismer i och längs ån. Dagvattenprojektet är en förutsättning för att Hammarparken kan bebyggas, men det inte finns med i planerna. I sin tur visar det väldigt pedagogiskt varför hela projektet med förtätningen av Eriksberg måste värderas innan de olika detaljplaner läggas ut till granskning. Att bristen på övergripande värdering dessutom strider mot både EU-regler och ett flertal EU-domar understrykar allvaret när Uppsala kommun envisas att inte värdera hela planen.