Om du bor i någon av Uppsalas stadsdelar eller i Storvreta ingår snöröjning, gatusopning och skötsel av kommunala gräsytor i den kommunalskatt som betalas. Vi som bor i samhällen runt Uppsala betalar samma skatt men får betala en del av väghållningen och skötsel själva samt dessutom driva förening och beställa utförare. Nu vill kommunen försämra villkoren för oss.
Nuvarande bidragsmodell innebär att det som i dagligt tal kallas för ”vägföreningar”, får bidrag med 90 procent av kostnader för väghållning och 50 procent för administrativa kostnader. Snörik vinter ökar våra kostnader men kommunen står för den största andelen.
För ett par år sedan kallades vägföreningarna till flera ”dialogmöten” med kommunen där deras förslag till ny bidragsmodell presenterades. I korthet gick den ut på att ersättning skulle betalas ut i förhållande till den budget kommunen avsätter. Detta blir för våra föreningar helt oförutsägbart.
Det är redan idag svårt att få personer att engagera sig i styrelser för vägföreningar, det kommer bli ännu svårare att finna personer som är beredda att ta ansvar under dessa förutsättningar. Om en förening tvingas att chockhöja medlemsavgifterna, kommer kritiken att riktas mot styrelsen, inte mot kommunens politiker och tjänstepersoner.
Vid dessa så kallade dialogmöten var kritiken massiv mot förslagen och därefter har det varit tyst i två år. Sedan kommer plötsligt information om att tjänstepersoner går vidare med det ursprungliga förslaget till politikerna. Skulle inte vara förvånande att det följer med kommentarer i beslutsunderlaget att ”det har förts dialog med vägföreningarna”.
Företrädare för kommunen talar vackert om att landsbygden är viktig. Ja, det tycker vi också, men vi vill inte få försämrade förutsättningar med sämre och oförutsägbar ekonomi, svårare att få förtroendevalda till våra styrelser och en känsla av att vi inte står under kommunal likställighet.
Genom att vi i många fall har goda kontakter lyckas vi hålla väghållning och annan skötsel till låga kostnader. I kommunens budget är det också blygsamma belopp som betalas ut i bidrag. Kan jämföras med ett par av de busshållplatser som byggdes i Uppsala som sedan fick göras om för att blåljusfordon inte kom fram. Vi kräver inte att förslaget görs om utan läggs ned helt.
Samfällighetsföreningar (vägföreningar) som ställt sig bakom denna insändare:
Per-Olof Svensson (Eksundavägen Länna); Christina Gällström (Bälingeby); Sven-Erik Olsson (Lillsjön Almunge); Lars Waldestrand (Lärkstaden Länna); Lars Lundqvist (Almunge Lövsta); Robin Bondesson (Bodarna); Tomas Holwaster (Lövstalöt); Thomas Fredriksson (Gåvsta); Peter Hellmér (Ramstalund).