När en myndighet benämner synpunkter och anmälningar mot dem som desinformation samt kopplar ihop det med en hatkampanj är det ett hot mot rättssäkerheten och demokratin. Det omöjliggör nämligen att kunna kritisera myndigheten. En myndighet som socialtjänsten, med stor makt över enskilda människor, måste kunna granskas.
Synpunkterna grundar sig i strukturella problem även om de påvisas genom enskilda fall. Vi måste kunna prata om problemen och det är möjligt utan att bryta sekretessen. Det är inte synpunkterna som påverkar förtroendet för socialtjänsten. Snarare socialtjänstens bemötande och hantering av dem.
I artikeln ”Förtroendet för socialtjänsten rasar: Har kritiserats i media” (230707) framkommer att socialtjänstens egen analys av att förtroendet för dem sjunker är just att de fått kritik i media av tidigare anställda. En bortförklaring som tydligt visar att socialtjänsten väljer att inte utreda och granska den egna verksamheten eller ta sitt ansvar. Det är inte heller första gången.
Budskapet om att socialtjänsten aldrig gör fel, att det är vi kritiker som är problemet, upprepas. Vi anklagas gång på gång av ansvariga chefer för att sprida desinformation, agera i affekt, vara partiska samt att drivas av personliga vendettor. Att Östhammar skulle vara en av alla de kommuner där det faktiskt saknas kunskap och rutiner i arbetet med våld i nära relation verkar otänkbart.
Det finns ett tydligt mönster av att avfärda och bortförklara synpunkter och brister samt att bestraffa de som framför dem. Det har befäst en tystnadskultur hos socialtjänsten som försvårar samverkan. Det hindrar det systematiska kvalitetsarbetet och möjlighet till förbättring. Det drabbar den som vi finns till för. Det påverkar förtroendet för socialtjänsten.
Jag hoppas att handlingsplanen, som socialnämnden nyligen fattat beslut om, faktiskt leder till åtgärder som gör skillnad. Dock tveksamt om den får önskvärd effekt då den baseras på socialtjänstens egen analys. Det är cheferna och medarbetarna själva som gjort den. Jag tror det behövs ett annat underlag. Börja arbeta aktivt med brukarundersökningen, kartlägg hur samverkanspartners uppfattar socialtjänsten. Genomför en revision.
Situationen är allvarlig, konsekvenserna många. Som yrkesprofessionell finns två alternativ. Tig still eller arbeta någon annanstans. Vi är många som valt det sistnämnda. Problemet är att de som vi finns till för inte kan det. De har inget val.
Kritik är inte desinformation
Socialtjänstens bemötande och hantering av synpunkter på verksamheten påverkar förtroendet för dem, tycker Emma Elvén.
Att Östhammar skulle vara en av alla de kommuner där det faktiskt saknas kunskap och rutiner i arbetet med våld i nära relation verkar otänkbart, menar skribeten.
Foto: Nicklas Kihlberg
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.