Krogpatrullen borde testa mer vegetariskt

UNT:s krogpatrull borde testa fler växtbaserade rätter, skriver Marja Kuisma. (På bilden rotselleri med hemgjord bearnaisesås).

UNT:s krogpatrull borde testa fler växtbaserade rätter, skriver Marja Kuisma. (På bilden rotselleri med hemgjord bearnaisesås).

Foto: Leif R Jansson / TT

Insändare2019-11-05 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nya restauranger poppar upp i Uppsala och det är roligt att få läsa om dessa i UNT. Även klimatfrågan är en viktig aspekt i människors liv och levnad: det har rekommenderats att människor ska minska animaliska proteiner och välja mer växtbaserade sådana. Alla ska ta ansvar för klimatfrågan och vår framtid!

Vad gör Krogpatrullen? Den besöker restauranger och väljer att smaka enbart på rätter med animaliska proteiner. Nästan alla har på sin meny en/flera vegetariska/veganska rätter. Varför smakas/utvärderas dessa aldrig? Om så skulle vara fallet, människor som inte är vana vid sådan kost, har möjlighet att beställa, smaka och njuta samt ge en chans att bryta ett invant mönster.  Även vi som regelbundet äter växtbaserad kost kan läsa och välja olika matställen utifrån den kvalitet som anses vara god och smakrik. Krogpatrullen har en viktig pedagogisk uppgift, ta det ansvar som finns på UNT:s sidor. 

Marja Kuisma, Uppsala

SVAR: Vi kommer testa mer när det finns på menyerna

Krogrecensionerna är en populär del av UNT:s innehåll. Och är tänkta att vara guidande för mat- och dryckesglada ur många aspekter. Efter en avstämning med medlemmarna i vår krogpatrull, som testar stans restauranger anonymt, så hälsar de att de är glada för återkopplingen. Och att de regelbundet testar vegetariska rätter, men att de absolut kan och ska bli ännu bättre på det. De ser framför sig att de kommer att öka andelen testade vegetariska rätter i takt med att restaurangerna ökar andelen på sina menyer. I dagsläget brukar de också notera om det finns mycket veganskt/vegetariskt i faktarutorna som kompletterar recensionerna.

Jens Pettersson, redaktionschef UNT