Kulturskövling att förstöra målningen

Självklart borde det gå att bevara målningen i Brantingsskolan, skriver Lars Eriksson.

Självklart borde det gå att bevara målningen i Brantingsskolan, skriver Lars Eriksson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Insändare2019-12-04 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tack Elisabeth Johansson för att du för fram kulturskövlingen i Brantingsskolan.

Den målning som Uppsala kommun nu tänker förinta är utförd av Harald Lindberg som är representerad på Nationalmuseum. Jag förstår att Uppsala kommuns kulturförvaltning inte har kännedom om detta eftersom man accepterar skövlingen.

Jag har också gått ett antal år i Brantingsskolan och slutade där 1961. Jag har under åren tänkt på och talat om den fina målning som dagligen sågs av tusentals elever på väg till matbespisning och aulan. Målningen var den första konstverk som jag sett i tidiga tonår och som givit intryck på mig och är säkert en grund till mitt konstintresse under åren.

Konsten utvecklas ju och som jag förstår så finns det i Uppsala kommuns kulturförvaltning ett avsevärt större intresse av att skydda den förädlade pumpstationen i Carolinabacken än konstverket i Brantingsskolan.

Att försvara det flata ställningstagandet att riva konstverket, med att byggnaden inte är möjlig att bevara, håller knappast. Jag är övertygad att en ny besiktning av byggnaden utförd av en oberoende besiktningsman skulle ge ett helt annat resultat. Byggnadsstommen är inte något problem i sig. Självklart går den att bevara.

Karta: Uppsala Kommun, Brantingsskolan