Kommentar till insändare av Bo Andersson 6/12
Uppsala Pensionärsföreningars samarbetsråd (UPS) håller med PRO om att sjukvården inom äldreomsorgen måste förbättras, vilket tidigare också har påpekats av SPF i UNT.
Pandemin har synliggjort stora brister bland annat brist på läkarkompetens på särskilda boenden. De mest sköra får inte fysisk kontakt läkarkontakt utan en undersköterska eller sjuksköterska får i ett telefonsamtal ordination att sätta in palliativ vård, alltså smärtlindring. Har den anhörige varit delaktig i beslutet?
Inget ont om den kompetenta personal som håller på att slita ihjäl sig, men en lagändring måste till så att kommunen får anställa läkare. UPS har tidigt lyft frågan om den palliativa vården på boenden med Kommunala pensionärsrådet (KPR) och Äldrenämndens presidium.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat äldreomsorgen och UPS hoppas på en snar bättring. Läkarkompetens måste finnas på kommunens särskilda boenden!
Samråd Äldres Vård, UPS arbetsgrupper besöker särskilda boenden och har vetskap om hur det fungerar på boenden. Olika läkare ansvarar för olika boenden, hur ofta besöker läkaren fysiskt den enskilde på boendet? ”Rondar” läkaren fysiskt med verksamhetschefen för boendet, eller sker det enbart per telefon? Varje människa har rätt till den vård den behöver oavsett ålder och inte skickas in i döden med smärtlindring utan fysisk läkarbedömning .oavsett om det är covid-19 eller annat.
UPS är övertygade om att flera liv kunnat räddas! Att falla för åldersstrecket, bäst före datum, är skrämmande! En lagändring måste till, minimikravet är att läkare måste finnas att fysisk tillgå på boenden oavsett om det är covid-19 eller annan sjukdom. Människoliv är viktigare än pengapåsen och huvudmannen.