Boende pÄ landsbygden lÀmnas utan logistiskt stöd för vaccinering
Hörde en man som bodde pÄ landsbygden som ringde in till Radio Uppland och som frÄgade chefslÀkaren pÄ Region Uppsala om tillgÄng till vaccinationsbussarna alternativt bussresa till en vaccinationslokal. Han undrade hur det fungerade för dem som bor pÄ landsbygden? Han fick beskedet att om det inte fanns nÄgon buss sÄ fick han sjÀlv ordna med resan till vaccinationslokalen. Trist att höra att de som bor pÄ landsbygden lÀmnas utan stöd för sin resa.
FrÄn en boende i Region Dalarna kallades personerna pÄ landsbygden till nÀrmaste bystuga (detsamma som bygdegÄrd). Det betyder att det möjliggör för mÄnga att kunna promenera till lokalen alternativ fÄ hjÀlp av en granne eller slÀkting utan att det betyder en lÄng resa bÄde vad gÀller avstÄnd och tid.
HÀr i Region Uppsala har vi bara hört att vaccinationslokalerna Àr lokaliserade i staden/centralorten. Varför har man inte tÀnkt pÄ god service till vÄra landsbygdsbor? Det finns mÄnga vÀl utrustade bygdegÄrdar runt om pÄ den upplÀndska landsbygden. Om den möjligheten inte finns sÄ bör vi utrusta vaccinationsteam som Äker runt och vaccinerar pÄ landsbygden samt till andra som inte har möjlighet att ta sig till en vaccinationslokal. Bör Àldre resa lokalt med tanke pÄ att de Àr en riskgrupp och kan smittas under resan?
Kan vÄra regionpolitiker se till att ordna bÀttre förutsÀttningar för vaccinering av vÄra landsbygdsbor?
Karin Ericsson, Uppsala, medlem Utvecklingspartiet demokraterna
Anna Vesterberg, Uppsala, styrelseledamot Utvecklingspartiet Demokraterna
Svar
Vi har i Region Uppsala valt att frÀmst genomföra den storskaliga vaccinationen i sÀrskilt inhyrda lokaler, minst en i varje kommun. Lokalerna Àr utvalda för att de Àr lÀmpliga för ÀndamÄlet, till exempel Àr de tillrÀckligt stora för att vi ska kunna fÄ till ett sÄ effektivt flöde som möjligt. MÄlet Àr att kunna vaccinera ett stort antal personer pÄ kort tid.
Ett annat skÀl för att vi valt att koncentrera vaccinationerna till fÀrre platser Àr att vi kan anvÀnda personalresurserna pÄ ett bÀttre sÀtt. Det krÀvs ju en hel del vÄrdutbildad personal för att genomföra vaccinationerna. Vi befinner oss mitt i en pandemi, med ett oerhört belastat lÀge, pÄ sjukhusen, pÄ vÄrdcentralerna och provtagningen och smittspÄrningen. De som vaccinerar behöver Àgna sig Ät detta fullt ut och tiden som gÄr Ät för att till exempel transporter bör minimeras.
NÀr det gÀller frÄgan om att ta sig till vaccinationerna sÄ Àr rekommendationen att man inte ska resa med kollektivtrafiken i onödan, och att anvÀnda munskydd som en extra sÀkerhetsÄtgÀrd. Att resa till och frÄn sin vaccination Àr definitivt en nödvÀndig resa. För den som av olika skÀl inte kan resa med kollektivtrafiken erbjuds fÀrdtjÀnst eller, om man inte har fÀrdtjÀnst, sjukresa.
Margareta Ăhrvall,vaccinationssamordnare