Låt vägen vara bra och säker – hela vägen fram

Eftersom pengarna har tagit slut måste den sista sträckan mellan Uppsala och Östhammar utformas på annat sätt än en 2 +1 väg. Ett beslut som är helt fel, enligt insändarskribenten.

En 2+1-väg är ett sätt att skapa bättre standard och säkerhet längs vägen, ändå planeras inför ett sämre alternativ den sista sträckan mellan Gimo och Börstil, skriver insändarskribenten.

En 2+1-väg är ett sätt att skapa bättre standard och säkerhet längs vägen, ändå planeras inför ett sämre alternativ den sista sträckan mellan Gimo och Börstil, skriver insändarskribenten.

Foto: Maria Hedenlund

Insändare2025-04-09 14:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vägen mellan Uppsala och Östhammar hette tidigare Riksväg 78. 1985 klassades den ned till Länsväg 288, vilket enligt regelverket innebar, att de årliga underhållskostnaderna kunde sänka.

Vägens betydelse, för Östhammars kommuns utveckling och numera även för den beslutade mycket expansiva framtida verksamheten i Forsmark, kommer att öka kraftigt.

Under de senaste åren har en rejäl upprustning skett för sträckan Uppsala – Gimo, cirka 50 kilometer, och vägsträckan har nu så kallad 2+1–utförande och restiden har kunnat minskas radikalt samtidigt som säkerheten ökat.

Eftersom kostnadsbilden har stigit kraftigt den senaste tiden har anslagna/budgeterade medel tydligen börjat ta slut och man måste, av kostnadsskäl, välja ett förändrat utförande, vilket i ett längre tidsperspektiv förefaller både kortsiktigt och mycket oklokt.

Man planerar nu, att de sista cirka 15 kilometerna från Gimo till Börstil skall byggas med ett annat utförande, som bland annat kommer att innebära extremt små möjligheter för omkörningar, ökad olycksrisk och man föreslår dessutom att komplettera med en cykelväg (inte gratis) för den sträckan.

De som dagligen trafikerar sträckan kan intyga, att antalet cyklister nu, även under ”sommarhalvåret” är lågt och, av bland annat säkerhetsskäl måste man tänka om och ta hänsyn till bland annat de relativt frekventa och angelägna ambulanstransporterna till Akademiska Sjukhuset, som sker på den aktuella sträckan.

Det verkar osedvanligt kortsiktigt, att år 2026 kraftigt sänka standarden och säkerheten på den korta återstående sträckan på en så viktig ”pulsåder” som vägsträckan Uppsala – Östhammar.