Många missuppfattningar om avverkningen

Vi kommer inte att avverka någon skog med höga naturvärden i Hågadalen-Nåsten, skriver Anders Söderström.

Genom återbeskogning skapar vi en högre tillväxt med variation av tall, gran och löv, skriver  Anders Söderström.

Genom återbeskogning skapar vi en högre tillväxt med variation av tall, gran och löv, skriver Anders Söderström.

Foto: SOFIA NAHRINGBAUER

Insändare2020-12-20 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändare av Ingemar Södergren 12/12

Det är många upprörda röster kring den planerade avverkningen i Hågadalen-Nåsten, men upprördheten bygger på flera missuppfattningar, som vi därför försöker reda ut nedan.

1.Det handlar inte om gammelskog. Skogen ägs inte av Uppsala universitet utan av 14 stiftelser som förvaltas av Akademiförvaltningen. Skogen består till större delen av 70-åriga träd, som planterats på nedlagd åkermark. Detta vet vi därför att vi har förvaltat fastigheten sedan 1600-talet. Var Ingemar Södergren får sina uppgifter från, ställer vi oss därför frågande till.

2.Vi kommer inte att avverka någon skog med höga naturvärden. Anmälan om föryngringsavverkning som gjordes till Skogsstyrelsen 2019 omfattar totalt ett område om 7,7 hektar. Delar av skogen anser vi är skyddsvärd och kommer därför lämnas. Då återstår ett område på 5,5-6 hektar. Hänsyn till naturvärden och friluftsliv är något som vi alltid tar vid varje skogsbruksåtgärd och har i det här fallet gjorts i samråd med bla. reservatsförvaltaren Uppsala kommun och Skogsstyrelsen. Detta styrs inte av opinion utan är i linje med den certifierade skogsbruksstandard som vi arbetar efter.

3.Utöver det som nämns i tidigare insändare, är skogen angripen av granbarkborre och många träd är redan döda och nedfallna. Närboende har bett oss skynda på processen. I vår skogsbruksplan listas våra skogsbestånd och vi arbetar efter att sätta in rätt skoglig åtgärd i rätt tid. Genom återbeskogning skapar vi en högre tillväxt med variation av tall, gran och löv. Även om skogsbruk är en långsam process så har vi nu möjlighet att skapa en ny växande skog, som gynnar kommande generationer, på flera sätt.

4.Akademiförvaltningen är motsatsen till forskningsresistent. Vi lyssnar mycket på forskningen och arbetar forskningsbaserat vad gäller naturvård, skogsekonomi och synen på skogen som kolsänka. Vi samarbetar med forskningsinstitutet Skogforsk och SLU. Vår fasta övertygelse att skogsbruk är vårt viktigaste klimatredskap och att det är den växande skogen som över tid binder mest koldioxid ur atmosfären och ger oss förnyelsebara produkter. Om detta finns flertalet forskningsrapporter att ta del av.
Mer information om området finns på vår hemsida, där även bilder från avverkningsområdet är publicerade. Avslutningsvis vill jag säga att Ingemar är varmt välkommen att besöka skogen tillsammans med mig och fortsätta diskussionen.