Mörkare är väl inte säkrare

Montera inte ned belysningen längs de enskilda vägarna, skriver Roger Wesslander.

Montera inte ned belysningen längs de enskilda vägarna, skriver Roger Wesslander.

Foto: Magnus Hjalmarson Neideman / SvD / TT

Insändare2020-11-30 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Läste med intresse artikeln om Tierps kommuns så kallade medborgarlöfte om att kommunen skall bli en tryggare plats. Fokus kommer att ligga på att göra offentliga miljöer samt att göra trafikmiljön vid skolorna säkrare, enligt ”medborgarlöftet”, UNT 2020-11-21. Inget fel i det tvärtom.

Men samtidigt håller man på att montera ned gatubelysningen längs de enskilda vägarna, är själv drabbad av detta.  Detta motiveras med (1) anläggningens tekniska livslängd har överskridits, i mitt (och många andras fall) skedde en uppgradering av anläggningen för ca 10 år sedan så den motiveringen är inte hållbar. Motiv (2) är kommunens belysningspolicy som antogs i december 1989 och som nu tydligen skall börja tillämpas, efter drygt 30 år. Det kan förefalla som den hänvisningen innebär att man inte behöver ta upp den frågan på nytt i den kommunala beslutsgången.  

Hur går det ihop med att kommunen skall bli en tryggare plats att släcka ned gatubelysningen. Hur går det ihop med att göra trafikmiljön vid skolorna säkrare, till detta räknas tydligen inte trafikmiljön längs med vägen till skolskjutsen.

Tänk om Tierps kommun, ett vallöfte från bland andra (C) var att landsbygden skall hållas levande. Det sker knappast genom nedsläckning av belysningen längs enskilda vägar. Med andra ord stoppa nedsläckningen av landsbygden.