Nästa år får alla papperspåsar

Det går redan i dag att papperspåsar för matavfall på återvinningscentralerna, skriver Jonathan Sohl.

Det går redan i dag att papperspåsar för matavfall på återvinningscentralerna, skriver Jonathan Sohl.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2019-11-23 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Christina Dicksved Johanssons insändare 18/11

Visst är det roligt att vi inför papperspåsar! 

Uppsala var bland de första kommunerna att samla in matavfall och vid starten 1994 var plastpåsar det som låg närmast till hands. Vi har sedan dess haft ett system där plastpåsarna rivits sönder och separerats från matavfallet.

Mycket har hänt sedan 1994 och i dag samlar tre av fyra svenska kommuner in matavfall. De flesta gör det i papperspåsar och det har äntligen blivit dags för Uppsala att också införa papperspåsar. Att det har tagit lång tid för Uppsala beror bland annat på att det kostar en del att byta system. 

Under 2020 kommer vi att distribuera hållare och påsar till alla hushåll i Uppsala. Vår vision är att papperspåsarna ska finnas så nära hemmet som möjligt, helst genom direktleveranser när nya påsar behövs. Vi tittar också på hur vi kan samarbeta med livsmedelsbutikerna i Uppsala. I dagsläget pågår försök i två butiker där papperspåsar används till frukt & grönt och de kan sedan användas till matavfallet. På så sätt används varje påse flera gånger, vilket i sig är en stor klimatvinst.

I Sverige är det kommunerna som ansvarar för avfallshanteringen. Det mesta fungerar förhållandevis lika i olika kommuner, men det finns också skillnader. Dessa skillnader beror bland annat på att kommuner har olika förutsättningar vad gäller avstånd och befolkningstäthet. 

Roligt att du uppmärksammat papperspåsarna och kom ihåg, vill du börja redan idag kan du hämta påsar och hållare på återvinningscentralerna.