Nonchalant att inte skriva om manifestationen

Varför skrev UNT inte om bröst- och prostatacancerföreningarnas ljusmanifestation på Stora torget, undrar Björn Hammarberg.

Varför skrev UNT inte om bröst- och prostatacancerföreningarnas ljusmanifestation på Stora torget, undrar Björn Hammarberg.

Foto: Läsarbild

Insändare2019-12-01 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Fredagen 22/11 anordnade Bröst- och Prostatacancerföreningarna en ljusmanifestation på Stora torget i Uppsala i samband med att kommunen tände julbelysningen. Manifestationen bestod av 200 marschaller anordnade i ett band (likt Rosa respektive Blå bandet) för att hedra de 1400 som under året avlidit i bröstcancer och 2400 som avlidit i prostatacancer. Denna manifestation anordnades både vad gäller tid och plats i direkt anslutning till tändningen av julbelysningen. Vid ceremonin på scenen annonserades och förklarades ljusmanifestationen.
 

Trots detta nämner inte UNT:s utsände ett ord om ljusmanifestationen som rör våra största cancersjukdomar för kvinnor respektive män i artikeln 23/11 om tändningen av julbelysningen (istället tar man upp spaltutrymme med att berätta om hur Erik Pelling lurar sina barn med julpyntet). Detta är desto mer förvånande då man ser att UNT gärna uppmärksammar små som stora (ljus)manifestationer i övrigt, nu senast lyktvandringen i Hågadalen 24/11 och en stor artikel 26/11 om manifestationen mot våld mot kvinnor. Absolut inget ont om dessa artiklar utan bara en stilla undran: ”Hur tänker och prioriterar UNT?”

Björn Hammarberg

SVAR: Vi visste inte att den skulle ske

Tyvärr hade vi missat att ljusmanifestationen skulle ske, vi hade enligt min vetskap inte fått någon information om det. Reportern som var på plats hade fått i uppdrag att bevaka julbelysningen och valde därför att fokusera på julen, därav Pellings anekdot. 

Tack för ditt mejl, vi tar med oss dina synpunkter.,

Matilda Andersson, nyhetschef