Obegripligt att PFAS inte är en riksangelägenhet

Bromma, Barkarby och Arlandas brandskyddsaktiviteter och eventuella påverkan på dricksvattnet borde också undersökas, skriver Kurt Berggren.

Även andra flygplatser än Ärna kan ha påverkat dricksvattnet, skriver Kurt Berggren.

Även andra flygplatser än Ärna kan ha påverkat dricksvattnet, skriver Kurt Berggren.

Foto: Hans E Ericson

Insändare2021-09-14 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det utspelar sig nu ett landsomfattande Svarte Petterspel. Brandsläckskum har med entusiasm använts av statliga, kommunala och privata aktörer. Största användaren är de offentliga aktörer. Uppsala kommun har sedan många år hanterat förekomsten PFAS i dricksvattnet och klarlagt att föroreningen i huvudsak härrör från Ärnaflygfältet.

Nu är det dags att efter stora krumbukter i juridik få ett domstolsutlåtande. Det handlar om många miljoner som bränts på juristarvoden och hembrännarteknik. Det märkliga är att när det är klarlagt att Uppsalas PFAS härrör från Ärnaflygfältet så stämmer kommunen försvaret.

Eftersom F16 ju under många år stod för flygförsvaret av Stockholm, rikets huvudstad med regering, riksdag och 2 miljoner invånare i närområdet, är det obegripligt att inte frågan är en riksangelägenhet. Hela Sveriges flygflottiljer har ju historiskt samma situation. Vem har undersökt Bromma, Barkarby och Arlandas aktiviteter i brandskydd och i så fall påverkan i Mälarens vatten som dricks av hela Mälardalen. Uppsalas lokala och rikspolitiker, som numera är desamma från nu och då, borde bearbeta regeringskansliet och få några av de tusenden där att våga besluta om denna fråga som ju berör fler än plastpåsekastarna.