Vems intresse företräder Uppsalas politiker när de planerar vår framtid?
Vi är djupt oroade över att området Bergsbrunna, Vilan, Nåntuna, Sävja, som idag har cirka 10 000 invånare, genom tillkomsten av mer än 20 000 bostäder, ska byggas ut för att rymma 60 000 personer - en befolkningsökning på 500 procent.
Vi anser att det är viktigt att områdets nuvarande genomtänkta struktur med en by- och småhuskaraktär får bibehållas. Gamla kultur-och jordbruksmarker intill de små byarna öster om den planerade järnvägsstationen bör inte kringbyggas med höghus, dessutom med förfäran ser vi hur området från järnvägen i öster till väg 255 i väster har planerats i översiktsplanen. Här finns täta kvarter med höghusbebyggelse och en stadsgata med höghus mellan Kuggebro och Nåntuna Backe. Det ska bli en boulevard längs genomfarten, med upp till 5 våningshus eller mer, en högexploaterad stadsmiljö som brutalt avviker från nuvarande boendestruktur. Vi anser att de inslag av skogspartier och gröna ytor som nu finns måste behållas och att angränsande jordbruksmark bör sparas om planen ska anses vara förenlig med hållbar utveckling.
Lunsen och andra naturområden är platser som frekvent nyttjas för flera olika ändamål. De mycket vackra och lättillgängliga miljöerna som används både av privatpersoner och föreningar, bland annat genom att vandra, orientera, cykla, plocka bär och svamp. Framförallt får vi inte glömma hur viktigt området är för barnens lekar och aktiviteter. Rekreation i naturen är starkt sammankopplat med människors fysiska och psykiska hälsa. Med det nuvarande planförslaget skulle närheten till detta gå förlorat.
Bebyggelseplaneringen i den unika vildmarken Lunsen är även socialt och ekologiskt känslig. Stordammen med dess till- och avflöden samt närliggande skogs- och hällmarksnatur måste sparas. Byggandet i Lunsen bör ske med stor varsamhet så att naturkontakten med Årike Fyris finns kvar. Detta naturområde från Flottsund till Kungsängen, dess våtmarker, strandängar och strömmande vatten med sin biologiska mångfald, får inte påverkas negativt av en närliggande storstadsbebyggelse. Det är nog så allvarligt att en ny bro med lång vägbank planeras över å-riket.
Vi önskar att fyrspårsavtalet med staten omförhandlas till krav på mindre utbyggnad och att nya bostäder kan spridas till fler områden inom och utanför kommunen.
Vår mening är att den påtvungna bebyggelsen måste planeras varsamt och ske i samklang med den som tidigare finns i området. Vi kräver därför rådrum. Låt medborgarna få tid på sig att yttra sin mening och att alla redan inkomna och kommande yttranden är tydligt vägledande i kommunens fortsatta planering. Beslut om dess utformning bör inte tas förrän efter kommunalvalet 2022.
Eva Jonsson, för Föreningen Sydöstra Uppsala
Lilianne Zetterberg, för Danmarks Hembygdsförening
Adam Wallin, Naturskyddsföreningen Uppsala
Amil Sarsour, för SIU (Samarbetsföreningen för invandrarföreningar i Uppsala)
Margareta Danielsson, för SPF-Seniorerna Linné
Linda Carlsson, för Team Nordic Trail Uppsala