Privat företag gjorde testerna i Rosendal

Det var det koreanska företaget Vectus som testade spårtrafik i Rosendal, skriver Hans Antonsson.

Kommunens kostnader för testbanan i Rosendal inskränkte sig, vad jag kan överskåda, till en chartrad buss under en dag, skriver Hans Antonsson.

Kommunens kostnader för testbanan i Rosendal inskränkte sig, vad jag kan överskåda, till en chartrad buss under en dag, skriver Hans Antonsson.

Foto: Rolf Hamilton

Insändare2021-06-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Jonas Tengborn 21/6

Jonas Tengborn undrade i en insändare i UNT den 21/6 vad som hände med den testbana för en ny generation av spårbunden trafik som tidigare fanns i Rosendal. Först en kort bakgrund till testbanan. 

Det koreanska företaget Vectus hade i början av 2000-talet en modell av spårbundna fordon för kollektivtrafik som man önskade introducera på den europeiska marknaden. För att kunna marknadsföras inom EU krävdes ett godkännande och certifikat från en europeisk myndighet med denna kompetens, och efter en tids letande i Europa hamnade företaget i Sverige. Här hoppades man också att få en viss erfarenhet av trafik under vinterförhållanden.

År 2006 ställdes frågan av Vectus till Uppsala kommun om det fanns tillgänglig mark för att uppföra en testbana för att utveckla produkten och få den godkänd för kommersiell trafik inom EU. 

I Uppsala visades företaget runt av kommunen på några möjliga etableringsområden. Med på den rundturen hade även några andra större markägare i Uppsala bjudits med. På så sätt kom undertecknad, som under åren 2000-2014 var VD för Akademiska Hus Uppsala AB, med på turen. 

Eftersom inga av de lokaliseringsförslag kommunen kunde erbjuda tilltalade Vectus kunde Akademiska Hus i stället ge företaget ett erbjudande att under några år disponera ett markområde inom Rosendalsområdet, direkt söder om BMC. Att erbjuda möjligheterna för ett stort internationellt företag att bedriva utvecklingen av ny spetsteknik inom kommunikationsområdet i Uppsala kändes inspirerande och inte främmande för Akademiska Hus. 

Ett avtal tecknades därför 2006 om disposition av markområdet fram till år 2010 mellan Akademiska Hus och Vectus. Detta avtal förlängdes sedan med ytterligare tre år innan alla tester var slutförda och testbanan monterades ned. 

Vad sedan har hänt med projektet har jag ingen kännedom om. Det fanns, innan testbanan togs bort, idéer om att bygga en kortare bana i full skala i Uppsala, men inget hände. 

Kommunens kostnader för testbanan i Rosendal inskränkte sig, vad jag kan överskåda, till en chartrad buss under en dag år 2006.