Problemet är aktieutdelningarna

Det är inte självklart att kommunala och statliga pengar för utbildning ska gå till anonyma aktieägare, skriver Hans Eric Lindahl.

Det är inte självklart att kommunala och statliga pengar för utbildning ska gå till anonyma aktieägare, skriver Hans Eric Lindahl.

Foto: Jessica Gow/TT

Insändare2021-09-01 05:45
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändarkommentar av  Ulla Hamilton 28/8.

Att det finns friskolor är inte problemet, Ulla Hamilton. Friskolor byggda på lokala initiativ av föräldrar och/eller lärare är ofta stiftelsereglerade, där eventuella överskott återanvänds i verksamheten. I Uppsala finns ett tio-tal sådana friskolor med stort engagemang från föräldrar och lärare med daglig insyn i verksamheten och med möjlighet till insyn i skolans ekonomiska förutsättningar. Denna vardagliga insyn saknar aktieägarna normalt.

I aktiebolagsägda friskolekoncerner är ägarna långt ifrån den verklighet som lärare, övrig personal, elever och föräldrar på den enskilda skolan upplever. ”Visst behöver aktiebolag gå med överskott”, skriver Hamilton. Självklart! Men det är inte självklart för mig att kommunala och statliga pengar för utbildning ska gå till anonyma aktieägare. Erfarenheterna från John Bauer-koncernen förskräcker. Däri ligger min kritik av aktiebolagsägda friskolor.

För mig är det även viktigt att kommunerna (med nuvarande styrsystem) tillåts ha genomsnittligt mer resurser, läs skolpeng, än friskolorna. Kommunerna har ju ansvaret för att snabbt placera alla elever inom den egna verksamheten om en friskola går i konkurs eller väljer att lägga ner verksamheten av annan anledning. Doctrina-konkursen var en lokal skandal i Uppsala. Kommunerna måste planera och budgetera för ”luft i systemet”, viket friskolorna inte behöver göra.

Jag håller med om Hamiltons slutkläm om alla borde lämna grundskolan med behörighet till gymnasiet. Om friskolekoncernernas aktieutdelningar till privatpersoner stoppas finns än mer resurser för att öka elevernas möjligheter till goda studieresultat.

Hans Eric Lindahl, f.d. ombud för Lärarnas Riksförbund