Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden i Sigtuna har beslutat lägga ner restaurangskolan på Arlandagymnasiet. Skolan har funnits på Arlandagymnasiet sedan dess start och har hög kvalitet. Samtidigt ropar marknaden efter folk. Det är för få sökanden, säger man.
Men Skolverket statistik visar att den minskande andelen förstahandssökande till yrkesprogrammen – däribland restaurang- och livsmedelsprogrammen – nu planar ut. Detta visar sig inte omedelbart i ökad ansökningsfrekvens; trenden pekar i rätt riktning, men ökningsbehovet kvarstår.
För att råda bot är det inte nog att annonsera eller synas i myllret på Gymnasiemässan och passivt vänta resultat. På flera platser har man lyckats vända trenden, men då har det krävts aktiva initiativ och kreativitet; på Ölands gymnasium breddade man upptagningen, nischade programmet och samarbetade med lokala företagare, på Björknässkolan i Boden bjöds eleverna och deras föräldrar in och niorna fick laga gourmetsupé tillsammans med gymnasieeleverna. Samtidigt informerades det om restaurang- och livsmedelsprogrammet, vilket resulterade i 23 förstahandsökanden året därpå.
Varför inte samarbeta med Komvux, eller, i samarbete med Sfi, kombinera språkutbildning med yrkesutbildning, eller, i samarbete med Arbetsförmedlingen, göra snabbspårsutbildning för nyanlända med tidigare erfarenhet och utbildning inom restaurangområdet? Et cetera?
I en företagarvänlig kommun som Sigtuna borde det finnas företagsamhet – även hos politikerna. Det minsta man kan företa sig nu är att inte hindra intagningarna till nästa år.