Rädda väggmålningen i Brantingsskolan

Vad gör kommunen för att rädda Harald Lindbergs väggmålning "Skäret" när Brantingsskolan rivs, undrar Elisabeth Johansson.

Vad gör kommunen för att rädda Harald Lindbergs väggmålning "Skäret" när Brantingsskolan rivs, undrar Elisabeth Johansson.

Foto: Sven-Olof Ahlgren/Arkiv

Insändare2019-11-29 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

När kommunen för några år sedan fattat beslutet att riva Brantingsskolan för att sedan bygga en ny skola blev jag glad att aulan och väggmålningen utanför densamma skulle sparas. För några veckor sedan kunde man i UNT läsa att det inte skulle gå att restaurera aulan utan att beslut skulle tas om rivning även av den.

Förra veckan hörde jag av mig till Skolfastigheter och fick svar av kommunikatör Susanne Folin att ”eftersom man inte får utföra arbete i byggnaden kan vi inte ta ner målningen. Den är limmad på väggen”. Den målning det handlar är Harald Lindbergs ”Skäret” och den fyller hela väggen mellan de två entrédörrarna till aulan. Den målades under tiden jag var elev på skolan och vi kunde följa hans arbete uppe på byggnadsställningar. Den har ett motiv man blir glad av.

Det jag undrar är vilka försök och steg kommunen/Skolfastigheter tagit för att rädda väggmålningen? Det känns som ett stort slöseri om den skulle gå till spillo.

PS. Råkade på en kollega som sa, att hon under alla år glad, förvånad och tacksam kunnat konstatera att eleverna lät bli att klottra på väggmålningen.

Harald Lindberg
Harald Lindberg
Karta: Uppsala Kommun, Brantingsskolan