Region Uppsala sätter stopp för de som vill rädda andras liv

Region Uppsala försöker uppfinna hjulet medan människor dör på grund av att de inte får vård i tid. Det skriver insändarskribenten som påtalar att det finns en enkel lösning på problemet.

Varför gör inte Region Uppsala det möjligt för folk att rädda andras liv genom en väletablerad app? Det undrar insändarskribenten.

Varför gör inte Region Uppsala det möjligt för folk att rädda andras liv genom en väletablerad app? Det undrar insändarskribenten.

Foto: Adam Wrafter

Insändare2025-03-26 10:46
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I torsdags hade hustrun och jag kulturdag i Stockholm. Vi var på en spännande utställning på Nationalmuseum, åt gös på Östermalmshallen och avslutade med en konsert på Konserthuset. Tre underbara upplevelser, som var för sig förtjänar ett inlägg.

Plötsligt när vi vandrar runt och diskuterar tavlor börjar min mobil blinka och skrika på högsta volym. Likadant med Kerstins mobil. Ljudet gör att jag uppfattar det som att det larmar från alla i salen. Jag sliter upp mobilen och ser att det är ett sms-larm. På 46 meters avstånd.

Vi rusar ut i trapphuset och försöker förstå var det är. Ser ingen vakt omedelbart utan rusar ner till entrén. En tjej i 20-årsåldern springer efter med mobilen i högsta hugg. Vakten vid dörren pekar mot matsalen. Där ligger en äldre man omgiven av 3–4 personer. Någon kommer rusande med en hjärtstartare. En tjej, som visar sig vara HLR-instruktör, konstaterar att hjärtat slår och att han har andning. Mannen läggs i framstupa sidoläge. Jag inser att jag inte kan bidra och går därifrån för att inte vara i vägen. Möter personal från en ambulans och två poliser. Kort därefter kommer ytterligare en ambulans.

Morgonen efter hämtar jag vår lokaltidning, UNT, och möts av rubriken “Regionens livräddar-app inte för frivilliga”. En man har dött efter ett hjärtstopp och hans granne, en pensionerad ambulans- och brandman hade kunnat vara där, med hjärtstartare, på en minut, men han fick aldrig något larm.

Region Uppsala har bestämt sig för att utveckla en egen app i stället för att ansluta regionen till den rikstäckande “sms-livräddare”. Enbart vårdpersonal med HLR-kompetens får ansluta sig. Om någon av Region Uppsalas omkring 400 000 invånare får ett hjärtstopp går det i bästa fall ut ett larm till de 500 som har anslutit sig till den egenutvecklade appen. Regionens app kommer att bli mycket bättre än “sms-livräddare”. Man kommer framöver kunna ha videosamtal med 112.

Vårt byalag gick ihop och skaffade en hjärtstartare med tanke på att det tar en 15–20 minuter för en ambulans att ta sig hit. Lokala krafter har fixat så att vi har fått HLR-utbildning. Jag har registrerat mig i appen “sms-livräddare”. Först nu förstår jag att denna app inte fungerar i min egen region. Nyttan med vår nyköpta hjärtstartare förstörs.

Varje år drabbas cirka 10 000 människor av hjärtstopp utanför sjukhus i Sverige. Av dessa överlever lite mer än 10 procent. Om ingen gör något så dör man inom 10 minuter. HLR-rådet anger att 70 procent kan överleva om behandling med hjärt-lungräddning (HLR) och defibrillering startas snabbt.

Jag föreslår att Region Uppsala gör som stora delar av landet i övrigt, ansluter sig till “sms-livräddare” så att frivilliga HLR-räddare kan få larm även i vår region. Låt fler med hjärtstopp överleva. Under tiden kan ni fortsätta att uppfinna ett hjul som blir lite rundare än de som redan finns.