Sätt upp kameror vid garage och p-platser

Övervakningskameror kan verka avskräckande och bidra till att minska antalet bilbränder, skriver Sebastian Sjöblom.

Övervakningskameror kan verka avskräckande och bidra till att minska antalet bilbränder, skriver Sebastian Sjöblom.

Foto: Felicia Andreasson/Arkiv

Insändare2019-10-31 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag tycker att man borde i förebyggande syfte sätta upp övervakningskameror vid flera parkeringsplatser och parkeringsgarage i Uppsala med tanke på de fall av bilbränder som inträffat i de centralare delarna av staden under bara detta år. Detta är en relativt enkel lösning som kan bidra till en avskräckande effekt för att fler bilbränder genomförs av gärningsmän. Dessutom skulle det kunna förenkla arbetet för polis om bra vittnesuppgifter saknas vid en genomförd bilbrand, vilket det oftast gör. Övervakningskameror kan således bidra till en minskning av antalet bilbränder i framtiden och även bidra till att knyta specifika gärningsmän till de brott som sker.

Allmänheten upplever för tillfället ett dåligt engagemang från myndigheter gällande åtgärder mot dessa bilbränder som sker gång på gång (numera även på dagtid) i Uppsala, men införande av övervakningskameror vid parkeringar är en konkret åtgärd som kan ändra på detta och dessutom genomföras på relativt kort tid.

Varje bilbrand innebär trots allt skadegörelse, fara för människor, en ekonomisk förlust för privatpersoner och/eller företag, och en större upplevd otrygghet och hopplöshet hos allmänheten. Att dessa händelser har fått försiggå utan att fler konkreta åtgärder vidtagits är inte okej.

Polisen säger att de behöver mer av "allmänhetens hjälp" och vittnesuppgifter i samband med de bilbränder som sker. Detta visar ju på att det saknas tillräckligt med underlag, bevisning, material, vittnen, osv. från händelserna som kan bidra till att man kan hitta gärningsmännen bakom bilbränderna. Lägg därtill att det är osannolikt att polisen kan förlita sig på att allmänheten är alltid uppmärksam på vad som sker vid parkeringar och garagelängor, som trots allt kan vara ganska så isolerade platser under stora delar av dygnet. Detta är trots allt ett samhällsansvar och inget ansvar som ska läggas på enskilda privatpersoner som råkar bo i närheten av parkeringar och garage i staden. 

Hur ser kommunen på att införa övervakningskameror med tanke på de ökade (och ännu inte uppklarade) fall av bilbränder i staden? Idag är det nämligen relativt riskfritt att utföra dessa dåd, även om det så sker mitt på ljusa dagen, eftersom vittnesuppgifter oftast saknas.