Coronapandemin bröt ut i mars 2020. Budskapet var då att skydda sköra äldre från smittan. Personer över 70 år, särskilt de med underliggande sjukdomar, skulle hålla sig på rejält avstånd och undvika kontakt med andra. Vi gjorde det!
Besöksförbud infördes på landets äldreboenden. Boende fick avstå från att träffa nära anhöriga och många led av ensamheten. Kompetenta undersköterskor gjorde stora insatser. En del av personalen saknade utbildning för sitt viktiga jobb. Många var timanställda eller vikarier som inte hade råd att stanna hemma vid symtom. Skyddsutrustning saknades i början och ibland även kunskap om hur skydd skulle användas. Kunskapen om basala hygienrutiner var bristfällig. I hemtjänsten var situationen ofta ännu värre, där omsorgstagare möter ett stort antal personer som i sin tur jobbar hos många äldre. Det räckte inte med besöksförbud för att hindra att smittan kom in i äldreomsorgen.
Pandemin synliggjorde de brister i bemanning och anställningsvillkor, som anställda och Kommunal länge påtalat.
Allvarliga brister har också uppdagats när det gäller sjukvården i äldreomsorgen. Alla äldre har inte fått en individuell medicinsk bedömning av läkare när de drabbats av covid-19.
Dödligheten har varit högst i åldersgrupperna över 70 år, särskilt för 80-89 åringar. Andelen intensivvårdade har varit högst i åldersgrupperna 50-79 år. I media har framkommit exempel på äldre, som fått intensivvård först efter krav från anhöriga, och som överlevt.
Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har granskat alla regioners ansvar och riktar svidande kritik. IVO bedömer att ingen av regionerna har tagit det fulla ansvaret för att säkerställa en individuellt behovsanpassad vård och behandling till äldre med misstänkt eller konstaterad covid-19 på särskilda boenden. Lägstanivån i regionernas övergripande sätt att ta sitt medicinska ansvar är för låg. Det gäller alltså även Region Uppsala. Alla regioner ska senast den 15 januari redovisa sina förbättringsåtgärder.
PRO har länge varnat för det allvarliga läget inom äldreomsorgen. Otrygga anställningar påverkar såväl kvaliteten som kontinuiteten negativt.
PRO kräver en tydligare lagstiftning, en särskild äldreomsorgslag.
PRO kräver en utökning av läkarmedverkan på länets äldreboenden, så att varje särskilt boende har en tydlig fast läkarkontakt.
Sjukvården i äldreomsorgen måste förbättras
Det behövs ökad läkarmedverkan på länets äldreboenden, skriver Bo Andersson.
Varje äldreboende bör ha en tydlig fast läkarkontakt, skriver Bo Andersson
Foto: Claudio Bresciani/TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.