Skolskjutsen måste ta hänsyn till individen

Avslag på skolskjuts får stora konsekvenser för barn med särskilda behov.

Elever med särskilda behov avslag på sin ansökningar till skolskjuts och föräldrar måste överklaga och skicka in nya intyg.

Elever med särskilda behov avslag på sin ansökningar till skolskjuts och föräldrar måste överklaga och skicka in nya intyg.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Insändare2023-09-08 10:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vår dotter föddes med hydrocefalus det vill säga vattenskalle och har med det fått en shunt opererad som ska dränera överflödig vätska i hjärnan. Men det har resulterat att vår dotter har fått andra biverkningar av sin grundsjukdom såsom sämre syn, sämre hörsel, problem med grovmotoriken och balans, och nu på senare år även fått diagnosen ADHD/ADD och det är neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som gör att man har ett annorlunda sätt att bearbeta information och sätt att tänka. 

Vilken resulterar att vår dotter inte klarar av att vistas i folksamlingar, klarar inte av att åka buss, äta mat i skolmatsalen, listan kan bli väldigt lång. Det har resulterat i att vi varje termin inför skolstart ansöker om skolskjuts det vill säga taxi som hämtar och lämnar henne på skolan och varje år är detsamma problem man avslår vår ansökan och vi får överklaga och skicka in nya intyg. 

Nu har skolan bytt lokaler och det innebär att det är någon kilometer kortare så då får vår dotter och andra elever med särskilda behov avslag på sin ansökan till skolskjuts. Det här är hennes sista skolår på gymnasiet men resulterar att hon klarar inte av att gå/åka till skolan själv med buss och vi som föräldrar kan inte direkt ta ledigt från våra jobb för att skjutsa och hämta från skolan. 

När vi försöker att överklaga eller få en dialog med ansvariga så hänvisar man bara till diverse paragrafer och regler och man tar inte hänsyn till individen.