Uppsala och Östhammar har beslutat att köpa nötkött till skolmat med mera från gårdar i Uppland. Detta är utmärkt efter denna torrsommar, som medfört foderbrist och risk för utslaktning av nötkreatur. Men sådana djur bidrar till klimatförändringen, påpekar vissa.
Då borde man istället sluta importera kött som producerats under djurfabriksliknande och miljöförstörande förhållanden i utlandet, till exempel djurhållning där det varit regnskog. Mjölk- och köttproduktionen i Sverige sker under restriktiva förhållanden och främst med foder från vallar och med bete på betesmark. Detta gynnar den biologiska mångfalden och motverkar att känsliga arter i vår flora försvinner. Många växtarter är beroende av att betesmarker finns. Även faunan gynnas av bete och slåttervallar.
Djur på bete håller landskapet öppet och vackert. Som vinterfoder till nötkreatur använder svenska bönder främst ensilage och hö från vallar. Detta bidrar till att hålla åkerjorden i ett näringsrikt och luckert tillstånd.
Måste lantbrukare nu sälja djuren till följd av denna torrsommars foderbrist, återstår normalt två ting: 1) istället odla spannmål (på bättre jordar), vilket dock missgynnar den biologiska mångfalden och på sikt kan försämra jordarna, eller 2) lägga ned jordbruket och låta bete och åker växa igen till skog.
Planteras sedan granskog på den nedlagda marken, minskar den biologiska mångfalden katastrofalt, och landskapet blir tristare. Så fortsätt att äta svenskt kött för att bidra till ett vackert landskap och till bra biologisk mångfald!