Replik på insändarsvar från Ingemar Smedlund 28/1
Tack för svar!
Vid ett smittutbrott på ett äldreboende gäller det att så snabbt och effektivt som möjligt få stopp på smittspridningen genom smittspårning av både brukare och personal. Provtagningen måste göras två gånger inom tio dagar om symptom ej föreligger. Det är bra att äldreboendets personal som provtar känns igen av brukarna då dessa ibland har kognitiva svårigheter. Att personalen provtar varandra kan inte vara något problem.
Det framgår inte av svaret om de fyra som är utbildade och timanställda av Regionen används i alla länets kommuner. I vilket fall fungerar inte provtagningen optimalt efter ett helt år av pandemi, utan personalen hänvisas till att ta sig regionens provtagningsställen, vilket torde störa arbetet på äldreboendet. Följsamheten till att provtas vid de anvisade provtagningsstationerna varierar också, särskilt vad gäller det andra provet.
Enligt uppgift ser socialstyrelsen inte några problem med att personal inom äldreomsorgen provtar varandra och det går bra i andra delar av landet. Visst skall regler följas, men det är också lätt att ta spjärn mot paragraferna när man inte vill eller har förmåga att lösa problem på ett pragmatiskt och effektivt sätt.
För att citera ett gammalt arméreglemente ”Uraktlåtenhet att handla ligger chef mer till last än fel vid val av medel” något som hårt drabbar brukare inom äldreomsorgen.