Nordic Homes har genom ett av sina elva bolag etablerat sig i Uppsala för att som man säger ”utveckla och förvalta bostäder”.
I kvarteret Kornknarren i Sunnersta fastställdes en stadsplan 1960. Där finns bestämmelser hur området ska utvecklas. Här finns blandad bebyggelse vars höjd till taknock inte överstigit 7,2 meter. Den tolkningen har bygglovhandläggare och byggnadsnämnd använt sig av fram till 2017, alltså i 57 år. Vi som bor här har sett hur äldre hus ersatts med nyare bebyggelse, men höjden har inte överstigit 7,2 meter.
Döm om vår förvåning när bygglov getts för två parhus med fyra lägenheter vars taknockhöjd har hamnat strax under tio meter. Det är två stora huskroppar som helt dominerar i både höjd, färgsättning och arkitektur. Byggnaderna för tankarna till Tjernobyl där bostäder och fabrikslokaler uppfördes under tidigt 50-tal men som nu har övergivits. De återuppstår i ny skepnad i Uppsala.
Samtliga omgivande byggnader i kvarteret Kornknarren mister sin ”runtomvy” och får mörkare tomter. Storleken, färgsättningen och arkitekturen är helt främmande för området.
Rent formellt har förmodligen inget fel begåtts. Men planförfattaren kunde 1960 knappast förutse att området skulle förfulas på det här sättet. Stadsbyggnadskontoret har fritt kunnat pröva byggherren ansökan om att uppföra Tjernobylhusen, men så har inte skett. Man var rädd att länsstyrelsen skulle avvisa kommunens ställningstagande.
Handläggaren på länsstyrelsen erbjöds fri skjuts till området innan beslutet fattades. Men hon tackade nej. Jag uppfattade att intresset inte fanns. Handläggaren bor ju inte här.
Vi kommer tyvärr att få ser mer av hur Uppsala ska utvecklas utifrån affärsidén ”utveckla och förvalta bostäder”. Eller som någon sade ”money talks”.