Tror ni att det bara kan bli trångt i Öregrund?

Östhammar borde satsa på förebyggande åtgärder i stället för införa ett slags kontrollorgan för restaurangerna, skriver Oskar Häggkvist

Anser kommunen att det är skillnad på en restaurang i Öregrund och en i Östhammar, skriver Oskar Häggkvist.

Anser kommunen att det är skillnad på en restaurang i Öregrund och en i Östhammar, skriver Oskar Häggkvist.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2021-04-23 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

UNT.se den 20/4-2021 läser jag i en artikel att Östhammars kommun med bidrag från länsstyrelsen skall anställa ett antal trängselvärdar för att avlasta miljöinspektörerna som utför trängseltillsyn och kunna hjälpa turister och övriga restauranggäster att följa gällande restriktioner. 
Som restaurangägare, skattebetalare och arbetsgivare i kommunen gör det mig väldigt fundersam till att ni dels försöker propagera mot att det enbart är på restauranger som det finns smitta och trängsel? Något som Anders Tegnell också dementerat i en intervju med SVT 12 November 2020. Samma tillsyn som ni nu planerar att ha på alla restauranger i Öregrund. (Och bara där är det ett sakfel? Är det skillnad på en restaurang i Öregrund och en i Alunda eller Östhammar?) Samma granskning bör då också gälla all verksamhet i kommunen, på allt från golfbana, till bensinmack till matbutik? 
Men det som också gör mig fundersam är att ni hellre lägger våra skattepengar på att införa ett sorts kontrollorgan och angivarsystem i stället för att nu i god tid innan högsommaren lägga ner tid och pengar på att förebygga och utbilda oss verksamhetsutövare om nu kommunens tjänstemän är så oroliga att vi inte sköter de redan nu hårt skrivna restriktionerna? 
Jag bedriver också verksamhet i Berg och Härjedalens kommun (Vemdalsfjällen), där har vi enbart haft en positiv dialog med såväl kommunens miljönämnd som alkoholhandläggare kring alla uppkomna frågor kring corona under en intensiv vintersäsong med att på ett förebyggande sätt ordna säkra och trygga serveringsytor för såväl våra gäster som vår personal.