UD borde avråda från resor till USA

Det är inte bara företag som påverkas ekonomiskt av coronaviruset, skriver Anne-Lie Form.

Privatpersoner med betalda resor kan förlora det de betalat, skriver Anne-Lie Form.

Privatpersoner med betalda resor kan förlora det de betalat, skriver Anne-Lie Form.

Foto: Håkon Mosvold Larsen/TT

Insändare2020-03-15 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Alla vet att coronaviruset ställer till problem och inte minst får allvarliga ekonomiska konsekvenser. Särskilt resebranschen drabbas hårt. Många reseföretag är hårt trängda vilket i sin tur även påverkar hotellnäringen. Till och med den norske hotellmagnaten Petter Stordalens hotellkedja Nordic Choice förbereder ett storvarsel. Kryssningsbranschen är en annan bransch som har drabbats hårt efter att ett coronafall i början av februari upptäcktes ombord på Diamond Princess. Efter att fartyget sattes i karantän i den japanska hamnstaden Yokohama har över 700 personer på fartyget smittats, varav sex har dött enligt WHO:s statistik. Ett annat kryssningsfartyg hamnade i karantän utanför San Fransisco.

Ekonomiska förluster drabbar nu inte bara företag utan även privatpersoner med betalda resor som inte går att avboka utan att man förlorar alla pengar man betalt. President Trumps oväntade beslut att förbjuda alla flyg till USA från Europa ställer till problem för personer som bokat och betalat kryssningar som utgår från USA. I Norge och Danmark har deras utrikesdepartement avrått från resor till USA medan Svenska UD låter meddela att man inte har och inte tänker utfärda något sådant förbud. De hävdar att fartygen finns där och ingen smittorisk föreligger. 

Problemet är bara hur man ska ta sig dit. Vanliga människor har sällan tillgång till segelbåtar för att ta sig över Atlanten. Det är svårt att förstå varför Sveriges UD, till skillnad från våra grannländer, gör en så avvikande bedömning och behandling av sina medborgare. All den stund det inte innebär några kostnader för staten.