Under förra året diskuterades i denna tidnings insändarspalt frånvaron av fotografer i UNT. Vi som har läst UNT i många år kommer ihåg tidningens högtstående bildjournalistik med anställda fotografer. Då var det en fröjd att slå upp tidningen där fina bilder kompletterade och förhöjde texterna.
Sedan några år tillbaka kan man dock inte klaga på omfattningen av bildmaterialet, som nu översvämmar sidorna, främst i del två Kultur. Tyvärr, tillför bilderna ofta inte något extra utan syftet verkar främst vara att fylla sidor och ibland till och med hela uppslag. Artikeltexterna blir då korta och pliktskyldiga, mer i form av bildtexter.
Det ska dock sägas att man fortfarande kan bli glatt överraskad av bra bilder som smugits sig in i tidningen, då brukar det vara en frilansande fotograf som har städslats.
Som tidningsläsare vill man ju ha något att läsa och inte bara stora, ofta ointressanta bilder av någon mer eller mindre känd intervjuperson, artist eller idrottare. Sidor som man nu snabbt bläddrar förbi då det inte finns mycket att fördjupa sig i.
Jag tror inte detta är en vinnande strategi för att behålla läsekretsen, men syftet är kanske att på sikt avveckla papperstidningen för att koncentrera resurserna till nättidningen. I så fall kan den nog lyckas, då man under senare år har hört allt fler som har sagt upp eller överväger att säga upp UNT efter många års prenumererande, ofta med hänvisning till att det blivit allt mindre att läsa då bilderna har tagit över.
Niklas Rommel, Uppsala
Svar
Vi förstärker spetskompetensen i bildberättandet
Vi vill att vår journalistik ska vara engagerande och där är bilderna en viktig del av innehållet. Få läser alla texter, men många ser det flesta av bilderna.
Vi ser det inte som att vi ersätter text med stora bilder på tidningssidorna utan att tidningens formgivning är gjord för att skapa dynamik i läsningen, inom olika avdelningar – som exempelvis kulturen eller sporten – och också i tidningen som helhet. Bilden är en del av att förstärka uttrycket. Men det ställer förstås också krav på bildernas kvalitet.
Behovet av bilder i nyhetsförmedlingen har ökat genom den digitalisering som du berörs i insändaren. Då kan det förstås tyckas märkligt att antalet anställda pressfotografer i landet är färre idag än tidigare. Samtidigt är bildkunskapen på redaktionerna generellt betydligt högre genom att den omfattar avsevärt fler medarbetare än under den tid du refererar till. Fler har bildberättande och fotograferande som en del av sin uppgift. Det inkluderar också frilansmedarbetare som i alla tider varit en viktig del av redaktionens verksamhet.
Innebär det att vi inte kan bi bättre? Jo, absolut! Ökat bildflöde ökar kraven på bildernas innehåll. Det möter vi med fortbildning och ännu mer bilddiskussioner. Samtidigt förstärker vi spetskompetensen i bildberättande genom nyrekryteringar nu i vår vilket vi räknar med kommer att ge avtryck på alla delar av innehållet.
Roger Berglund, redaktionschef