Uppsala kommun borde bry sig mer om gående

Svårigheten för oss gående blir extra tydlig nu när snön kommit, skriver Björn Greijer.

Snöröjningen är dåligt anpassad för de gående, skriver Björn Greijer.

Snöröjningen är dåligt anpassad för de gående, skriver Björn Greijer.

Foto: Hans E Ericson

Insändare2021-02-03 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag läser ofta i tidningen att kommunen prioriterar cykeltrafik. För Uppsala kommun tycks det som om fotgängare inte existerar. Ett bra exempel är den nya gång- och cykelbron över ån. Där kan man se hur många cyklar som passerat men gångtrafikanter räknas inte.

Svårigheten för oss gående blir extra tydlig nu när snön kommit. Inte är det gångbanor som plogas i första hand. Jag passerar ofta genom Fålhagen. Fastighetsägarna i stort är föredömen men vad hjälper det att trottoaren är ren. Sen kommer plogen och läggar upp vallar så det bli nästan omöjligt att komma över till trottoaren. Åtminstone i gathörnen måste drivorna bort. Nu under pandemin är det också sagt att vi ska hålla avstånd men det är omöjligt på den remsa som blir kvar av gångbanorna. Hur håller man anbefallt coronaavstånd till mötande på en gångväg som är knappt en meter och en snövall hindrar ett steg åt sidan. 

Från kommunens sida trycker man ofta på att det är fastighetsägarnas ansvar att hålla rent på gångbanor. Det tycks inte gälla kommunen. Som exempel kan jag nämna Vitkålsgatan. Den i särklass sämsta sträckan är utanför skola och förskola. När man äntligen tagit bort hindrande buskar så är det ändå omöjligt att gå på trottoaren. Troligen den sämsta snöröjningen på den gatan.

Jag vet inte hur det är tänkt att man ska ta sig till busshållplatserna när gångbanorna inte ens kan anas. Bussbolaget röjer hållplatserna men vägen dit finns inte. Själv är jag i så kallad riskgrupp (70+) så jag åker inte buss men går desto mer. Det är synd att kommunen på många sätt vill förneka oss den enda aktivitet vi kan bedriva nämligen att promenera.

Så ett minimikrav vid snöröjning är 

- att det inte får finnas snövallar i gathörn

- att snöröjarna får se hur det ser ut före snöröjning så de kan ploga på rätt ställen

- att även ytterområden prioriteras, inte bara centrum och inte bara cykelvägar

 Som exempel kan jag nämna gångvägen från Årsta vårdcentral ner mot busshållplatsen Årsta torg. Den gångvägen är tydligen okänd för plogförarna.