Uppsala kommun vill öka kamerabevakningen

Vi vill sätta upp fler bevakningskameror i City, skriver Erik Pelling.

Vi vill sätta upp fler bevakningskameror i City, skriver Erik Pelling.

Foto: Audun Braastad/TT

Insändare2019-11-11 06:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Sebastian Sjöblom 31/10

Bilbränder får aldrig bli en normalitet i vår kommun. Hela samhället behöver sätta ned foten mot brott som dessa. Därför är jag glad att Uppsalabor kommer med konstruktiva förslag på UNT:s insändarsida på hur vi ska öka tryggheten. 

Kameraövervakning är ett viktigt verktyg för att minska brottslighet och få fast de som begår brott. Därför har vi satt upp kameror i Centralpassagen vid Resecentrum och nu arbetar vi med att få upp kameror vid Stora Torget och Påvel Snickares gränd – något vi nyligen fick tillstånd för att sätta upp. Vi förbereder också nya ansökningar för att utöka det bevakade området i city ytterligare. Samtidigt har polisen satt upp kameror i Gottsunda/Valsätra och deras planer är att utöka kamerabevakningen i Gränbyområdet.

För oss i kommunen krävs det tillstånd från Datainspektionen för att få sätta upp kameror, vilket kan ta lång tid. Vår senaste ansökan tog mer än ett år att få besked om. För polisen är det lättare att sätta upp kameror eftersom att de inte behöver samma tillstånd. Därför har vi ett tätt samarbete med polisen om kamerabevakning. Vi uppmuntrar också fastighetsägare att montera upp kameror där det finns behov, vid exempelvis garage.

Vi arbetar också hårt för att strypa de kriminellas ekonomi genom att bland annat skärpa tillsynen mot bidragsfusk och svarta hyreskontrakt. Vårt samarbete med polisen mot så kallade målvaktsbilar har också varit framgångsrikt.