Uppsalas hockeykillar får gå på annan ort

Elittänkande gör att unga spelare inte får fortsätta i Almtuna under gymnasietiden, skriver Torbjörn Eriksson.

Almtunas ungdomsspelare missgynnas vid antagningen till hockeygymnasiet, skriver Torbjörn Eriksson.

Almtunas ungdomsspelare missgynnas vid antagningen till hockeygymnasiet, skriver Torbjörn Eriksson.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Insändare2022-12-17 09:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Uppsalas hockeykillar får gå i hockeygymnasium på annan ort

Almtuna väljer att låta gymnasieelever från andra orter prioriteras vid ansökningar till sitt hockeygymnasium framför de egna spelarna. Elittänkandet innebär att de egna spelarna som deltagit i verksamheten från knatteåldern och som vill fortsätta att spela ishockey under gymnasietiden konkurreras ut av bättre spelare från andra orter.

Eftersom Almtuna endast har ett lag J18 så får de egna spelarna som deltagit i föreningens verksamhet sen knatteåldern och vill fortsätta att utvecklas i ishockey söka sig till andra lag då endast några ytterst få ges plats i gymnasiet. Det är bara spelarna i gymnasiet som bildar Almtunas lag i J18.

Spelarna har i ungdomslagen tränat 5-7 gånger i veckan och ställs i 15 års ålder inför faktumet att deras vision om att få spela ishockey inte finns längre. Enda alternativet är i så fall att söka inträde i något lokalt hockeygymnasium på orter långt hemifrån till stora kostnader för till exempel boende och en otrygghet som kan bli väldigt svår för många grabbar att hantera i så unga år.

Om Almtuna vill satsa stort och ha gymnasium för de grabbar som är långt fram i sin utveckling redan i 15 års åldern och utesluta sina egna medlemmar som behöver något år till, undrar jag om det ändå inte vore klokt att förutom det nationella intaget även se till så att de egna ungdomarna kunde ges möjligheten att bedriva gymnasieverksamhet med lokal ansökan och ytterligare ett J18-lag i någon serie? Då föräldrarna till dessa ungdomar är vana att betala alla kostnader för träning och spel kan ett sådant alternativ knappast innebära någon större belastning för klubben. Jag vet att det är ont om istider, men jag vet också att det är ont om spelare från egna led och att ekonomin att finansiera spelarköp om möjligt är ännu sämre. Därför inser jag att på lång sikt vore komplementet i lokala intag på hockeygymnasium (det finns med i Almtunas beskrivning för gymnasieskolan, men inte i verkligheten) vara en mycket god investering för idrottsföreningen Almtuna.