"I Uppsala erbjuder vi klassrumsundervisning för start mars, oktober. Flexibla studier för start januari, augusti."
Så står det på hemsidan till Kompetens Utvecklings Institutet – KUI Komvux Uppsala. Här studerar blivande undersköterskor som ska få tillräcklig kompetens för att kunna vårda svårt sjuka människor i alla åldrar. Klassrumsundervisningen som började i mars blev ett par timmars undervisning i veckan. Resterande tid får eleverna läsa på distans.
Jag har medarbetare som sökt denna utbildning. Som tagit tjänstledigt från sina jobb för att kunna studera på heltid och såg fram emot att få lärarledd undervisning och gott stöd. Verkligheten blev en annan.
Nyblivna undersköterskor saknar idag basala kunskaper, vilket inte alls är konstigt när de får studera på distans och gör knappt fyra veckors praktik. Undersköterskeyrket är ett yrke där många praktiska moment ingår; kontroller, mobilisering, daglig omvårdnad, undersökningar och provtagningar, måltidsstöd, såromläggningar med mer. Det är de som jobbar patientnära och ska kunna uppmärksamma förändringar i hälsotillstånd, ibland kritiska sådana.
Som chef inom både äldreomsorg och sjukvård har jag de senaste åren bevittnat den stora skillnaden i kompetens, som uppstått sedan vuxenutbildningen splittrats och sålts ut till privata aktörer. Jag förfasas när jag får höra att undersköterskeelever som klagat över en undermålig utbildning och krävt lärarledda lektioner, tystats ner genom att bli lovade "hjälp" = godkänt betyg...
Jag ansvarar bland annat för patientsäkerheten och måste säkra den genom att anställa personal med rätt kompetens. Jag har med åren lärt mig att anpassa/förlänga introduktionen, för att nyanställda medarbetare ska känna sig trygga och kunna erbjuda den bästa möjliga vården till våra patienter. Jag är dock stark kritisk till att oseriösa utbildningsaktörer får fortsätta driva sitt vinstspel obehindrat!
Ansvariga politiker i utbildningsnämnden måste ta sitt ansvar och syna privata utbildningsaktörer! De måste se till att KUI, Hermods, med mer levererar det de lovar och kräva att de har tillräckligt många anställda lärare med rätt kompetens. De måste också följa upp kvalitén regelbundet, precis som man gör med privata vårdaktörer.
Det är allvar. Det handlar om människor som en morgondag ska vårda svårt sjuka människor i alla åldrar. De kunskaper som krävs för detta får man inte på distans!