Omkring 60 000 människor i Sverige är drabbade av ME (Myalgisk Encefalomyelit), en komplex och försvagande sjukdom som WHO erkänner. ME förekommer över hela världen och kännetecknas av kronisk, djupgående och oförklarlig trötthet, tillsammans med symtom som sömnproblem och post-exertional malaise (PEM), vilket innebär att symtomen förvärras efter fysisk eller mental ansträngning. Dessutom kan en rad neurologiska symtom ingå.
Trots sjukdomens oerhörda konsekvenser är kunskapen om ME ofta bristfällig, vilket leder till att många drabbade inte får adekvat vård och stöd.
Att vara drabbad av ME innebär inte bara en kamp mot sjukdomen, den innebär minst lika mycket en kamp för förståelse. Men är det rimligt att en sjuk ska tvingas kämpa för att bli trodd och få adekvat vård? Så är verkligheten för alldeles för många ME-sjuka.
För att förbättra situationen i vår kommun behöver följande åtgärder genomföras:
- Öka kunskapen och medvetenheten: Det är avgörande att vårdpersonal, politiker och allmänheten får bättre kunskap om ME. Genom utbildningsinsatser och informationskampanjer kan vi säkerställa att ME-sjuka får rätt bemötande och stöd. Den 12 maj är internationella ME-dagen, ett utmärkt tillfälle att uppmärksamma sjukdomen och sprida kunskap.
- Specialiserade vårdteam: Inrätta specialiserade biomedicinska vårdteam med kunskap om ME som kan erbjuda skräddarsydd vård och stöd. Dessa team bör vara multiprofessionella och bestå av till exempel läkare, sjuksköterskor, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, kuratorer och psykologer som samarbetar för att ge en helhetsvård.
- Ekonomiskt och socialt stöd: Säkerställ att ME-sjuka har tillgång till ekonomiskt stöd, såsom sjukpenning och bostadsbidrag, utan
onödiga byråkratiska hinder.
Genom att implementera dessa åtgärder kan vi förbättra livet för ME-sjuka och deras familjer. Det är dags att ta ME-sjukas behov på allvar och säkerställa att de får den vård och det stöd de förtjänar.