Svar till insändare av signaturen "Orolig elev på Kunskapsgymnasiet i Uppsala" 21/4
I UNT 21/4 uttrycker en “Orolig elev” missnöje över hur skolan har hanterat en avstängning. Avstängning av elever är ingenting som görs lättvindigt. Att bli avstängd från sin utbildning är mycket allvarligt och får stora konsekvenser för eleven. Ändå är det ibland nödvändigt. Skolan ska vara en trygg plats för alla elever och medarbetare och därför vidtar vi åtgärder när någon har agerat på ett sätt som bryter mot våra ordnings- och trivselregler. Vi har tydliga rutiner för hur vi arbetar med detta.
Det börjar alltid med ett samtal med eleven om vad som har hänt. Om problemen fortsätter tilldelas eleven en skriftlig varning. Först därefter kan det bli frågan om en avstängning, om elevens handlingar bedöms som tillräckligt allvarliga och eleven inte har korrigerat sitt beteende. Om eleven har kommit tillbaka efter en avstängning och återfaller i problem kan det bli en ny avstängning utan en skriftlig varning.
Huruvida vi pratar med andra än eleven själv beror på situationen. Om det är en konflikt eller diskussion med flera berörda pratar vi givetvis med alla inblandade. Handlar det om elevens beteende är det eleven själv vi talar med.
Vår rutin ser likadan ut för alla elever och självklart har elevens ursprung ingen som helst påverkan på vår hantering. Den som upplever sig felaktigt behandlad eller illa bemött uppmanas att anmäla detta till skolans rektor. Då följer vi upp det och säkerställer att allt har gått rätt till, eventuellt tillsammans med vårt huvudkontor, gymnasiechef eller jurist. Vi tolererar naturligtvis inte rasism i någon form. Som skribenten uttrycker är det givetvis viktigt att vi i skolan lyssnar på eleverna. Det gör vi, inte minst genom samarbetet med skolans elevråd, elevkår och elevskyddsombuden vilket är väldigt viktigt för trivseln på skolan. Men när det gäller trygghet och arbetsmiljö är det i slutändan alltid jag som rektor som har ansvaret.