Insändare Studenternas kommer att renoveras och stå klart 2020 som Nya Studenternas, vilket beräknas kosta skattebetalarna nästan en halv miljard kronor. De idrottsföreningar som finns i Uppsala kommer inte bidra med en enda krona till den nya arenan, trots att det är dem som främst kommer att använda den. Att så mycket skattemedel ska gå till en idrottsarena, när det är stora oroligheter i både Gottsunda och Valsätra, är snarare något som borde väcka större uppståndelse än att stadens nyliga tillkomna fotbollslag Dalkurd FF kommer att vara med och bruka arenan.

Under de senaste månaderna har de gått att läsa upprörda krönikor och insändare av Uppsalabor med anledning till att Dalkurd ska flytta sin förening hit. I de flesta insändare finns det en villfarelse över att Uppsala kommun inte klarar av att ha två elitsatsande lag och de verkar hitta på alla möjliga anledningar för att stärka sin tes. Jag menar, hur kan det vara ett stort problem för kommunen att Dalkurd, en elitklubb i allsvenskan, börjar ockupera populära träningstider på den högst undermåliga träningsanläggningen Österängens IP? Om till exempel en annan klassisk Uppsalaförening hade gjort samma sak, hade det med största sannolikhet inte bemött någon kritik alls i lokaltidningen.

Nej, den röda tråden är tydlig bakom dessa inskränkta och upprörda insändare. Rädslan av att en ny förening ska komma och ta plats är inte välkommen av många av de Uppsalabor som uttalat sig i media. Den obehagliga känslan av främlingsfientlighet går inte att komma bort ifrån när det gäller mottagandet av Dalkurd FF.