Fem saker du inte visste om fritids

Fritids är ett viktigt komplement till skolan, skriver Louise Plobeck på Lärarförbundet.

Fritids är ett viktigt komplement till skolan, skriver Louise Plobeck på Lärarförbundet.

Foto: Tor Johnsson

Fritidshem2016-05-10 09:33
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I dag firar vi Fritids­hemmens dag! Här är fem saker du inte visste om fritids:

1. På fritids är det tänkt att barnen ska få lära sig samarbeta, öva sin initiativ­förmåga, utveckla sin kreativitet och använda undersökande arbetssätt. Ganska viktiga förmågor i vårt samhälle, eller hur?

2. Fritidspedagoger och lärare i fritidshem har en högskoleutbildning med specialisering på det som nämns ovan.

3. Fritidsverksamheten anses vara så viktig att den är reglerad i läroplanen som ett komplement till den vanliga skoldagen.

Uppsala län är sämst i Sverige när det gäller att ha utbildad personal på fritids. Här går 85 elever på varje utbildad fritidspedagog. Snittet i landet är 46. Är Uppsalas föräldrar medvetna om detta?

4. Fritidspedagoger och ­lärare i fritidshem väljer bort Uppsala eller börjar ­arbeta med någonting annat. De är en bortglömd grupp sedan flera mandat­perioder med olika politiska majoriteter. När du arbetar på fritids har du stora barngrupper, få kollegor och nästan ingen tid att planera verksamheten.

5. Uppsala kan bättre än så här! Lärarförbundet vill se mer tid för planering och utveckling, ökad lärar­täthet och nationella riktlinjer för storleken på barn­grupperna.

Läs mer om