Insändare ”Ditt samtal är placerat i kö, tack för att du väntar”

Förväntansångest är inte en bra egenskap om man vill bli botad från sin ångest inom primärvården. KBT uttalas Kommer att Betinga Tid.

I oktober sökte jag läkarkontakt för en utökad ångest. Träffade en trevlig distriktssköterska som bokade en läkartid tre veckor senare. Jag fyllde också i en ansökningsblankett till vårdcentralens psykolog.

Fyra månader senare kallades jag för utvärderings- och vårdplaneringssamtal. Efter utredning med mängder av frågor från många frågeformulär var vi överens kring valen att 1. Ordna KBT-samtal, 2. Tala med läkare om medicinering eller 3. Självhjälp genom att läsa föreslagen ACT-litteratur. Då jag fått förtroende för psykologen blev det mitt förstahandsval. ACT blir nu Accept and Commit to our Time table. 15 före i kön och patienter som ska avsluta sin behandling, fem–sex månaders väntetid.

För oss som inte har ekonomiska förutsättningar att välja privata alternativ är det bara att stå ut med mer stegrad ångest för ”ditt samtal är placerat i kö, tack för att du väntar”. Om det nu är så att psykiska problem ökar i Sverige och i Uppsala måste primärvården ta sitt ansvar och utöka resurserna så väntan inte ska ta år innan behandling kan påbörjas. Ångest är ett lidande att ta på största allvar.

En stor eloge till de änglar som ändå gör sitt bästa för att hjälpa oss.