Missförstånd kring Engelska parken

En mycken liten del av Engelska parken berörs av gallringen, skriver Jonas Eklund.

En mycken liten del av Engelska parken berörs av gallringen, skriver Jonas Eklund.

Foto: Tobias Ahlén

Insändare2019-04-08 06:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till insändare av Helena Ericson-Wik, 30/3

Det föreligger en del olyckliga missuppfattningar om den avverkning av skog som skett i anslutning till Engelska parken i Forsmarks bruk. Områdena som påverkats av gallringen är till över 90 procent skogsmark som ligger utanför byggnadsminnet.

Forsmarks Kraftgrupp (FKA) beslutade under sommar/höst 2018 i dialog med Skogsstyrelsen, Länsstyrelsen och entreprenörens förvaltare att ta ett helhetsgrepp för skogsmarkerna väster och norr om Forsmarks bruk, i syfte att gynna djur- och växtliv, skapa större tillgänglighet och på längre sikt återskapa gamla betesmarker. Genom denna åtgärd gynnas biologiska värden.

I omedelbar anslutning till dessa skogsområden finns den vidsträckta och lummiga Engelska parken, som är byggnadsminnesmärkt. I utkanten av parken ligger Belisars tempel som under lång tid mått dåligt i den fuktiga miljön under de högresta granarna. Templet har dessutom löpt allt större risk att ta skada av vindfällen nästa gång en storm av typen Alfrida eller Gudrun drar fram. Länsstyrelsen har av dessa skäl medgett att gallring av träd får göras. ”Motivet att skydda grekiska templet mot vindfällda träd får anses vara ett särskilt skäl” skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Området närmast templet kan just nu upplevas som kalt. Men det är en mycket liten del av Engelska parken, 0,3 hektar av byggnadsminnets 5,2 hektar, som alls berörs av gallringen. Borttagning av barrträd och yngre, klenare björk och asp har skett efter dialog med länsstyrelsen för att återskapa en lövrik skog- och parkmiljö. I den återskapade miljön kommer det att finnas inslag av lövträd som ek, bok, ask, lönn och lind.

När våren och sommaren klätt lövträden i grönska, när gräs och blommor växer på marken och när vi fått återplantera träd tillsammans med en kulturinriktad landskapsarkitekt är vi övertygade om att hela området inklusive den påverkade delen av Engelska parken upplevs som mycket vacker igen. Engelska parken i sin helhet är fantastisk, och en omistlig del av vår kulturhistoria.

FKA vill också poängtera att högkompetenta och mycket kunniga personer har deltagit i det här arbetet. De åtgärder som vidtagits är gjorda med bästa tänkbara intentioner för kulturarvet, biologisk mångfald och tillgängligheten för besökare. Vi har säkrat att Belisars tempel inte blir drabbat av mögel, mossor och stormfällda träd.

Alla är välkomna att se resultatet av åtgärderna efter slutbesiktningen i augusti.

Läs mer om