Insändare Svar till insändare av Lars Eriksson 18/1

Uppsala Bostadsförmedling har en viktig funktion för att möta behovet av en fungerande hyresrättsmarknad. En viktig del i arbetet för att förbättra möjligheten till boende för regionens seniorer är att samla lediga trygghetsbostäder från olika hyresvärdar under ett och samma tak.

Idag förmedlar vi trygghetsbostäder åt tre hyresvärdar, och under 2018 förmedlade vi 42 trygghetsbostäder, hälften av dessa har varit Uppsala kommuns. Trygghetsbostäderna är reserverade för personer som är 70 år fyllda, och den bostadssökande med längst kötid som uppfyller hyresvärdens kriterier blir erbjuden bostaden. Kriterierna från våra hyresvärdar framgår i bostadsannonserna och kan se olika ut. Förutsatt att kriterierna uppfylls kan bostadssökande välja vilken trygghetsbostad de vill söka. Vi har tagit emot Lars Erikssons synpunkter och kommer att tillsammans med hyresvärdarna förtydliga inkomstkriterierna för trygghetsbostäder på annonserna.

Bostadsförmedlingen är i huvudsak en digital tjänst och vi är medvetna om att seniorer med låg internetvana kan uppleva det som problematisk. I mars 2018 ökade vi därför tillgängligheten till vår förmedlingstjänst genom att hjälpa personer som är intresserade av trygghetsbostäder via telefon. Vi finns som stöd hela vägen från registrering till att välja betalningsmetod, göra intresseanmälan och svara ja eller nej till en bostad per telefon.

Bostadssökande som är intresserade vill söka en trygghetsbostad men behöver stöd via telefon är välkomna att ringa oss på telefon 0771- 71 00 00 måndag-fredag 9.00-12.00.