Ska man bli förvånad?

UCC:s Konkurs2014-05-14 12:42
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu har det alltså skett, Uppsala Cancer Clinic (UCC) har gått i konkurs, mindre än två år efter att verksamheten ­påbörjades. Sällan har man sett en mer medialt hyllad ­privat vårdverksamhet.

Och när orosmolnen började ­hopas, blev UCC följaktligen starkt ­understödd av ett stort antal upprörda ­insändare i UNT. Landstingets produktions­avdelning här i Uppsala, liksom sjukhusledningen på Akademiska, har fått klä skott för misslyckandet.

Men det finns ­viktiga ­perspektiv som ­knappast har beretts plats i ­reportagen. Den offentliga vården har som uppdrag att bereda god och modern vård på lika villkor så långt möjligt är över landet.

I det ingår också att balansera fördelningen av medel till olika medicinska områden så att inte tillfälligt upphaussade verksamheter stjäl resurser från andra lika behövande medicinska ­problemområden. Särskilt viktigt är att säkra ­kontinuitet i verksam­heterna.

Det kan mot den bakgrunden inte vara rimligt att sätta sin tillit till sårbara utvecklingsprojekt av det slag som UCC uppen­barligen har varit alltifrån första dagen då portarna slogs upp.

Ett nystartat aktiebolag måste ha en trovärdig verksamhetsplan och skäligt säkrade inkomster med ett antal kontrakt som löper över en längre tidsperiod. Det som har skett nu är att andra landsting som i ­början köpte insatser från UCC har slutat ­remittera.

Därmed blev konkursen ett faktum. Det fanns ­uppenbarligen ingen långsiktighet i de avtalen. ­Någon stabil ekonomisk planering där man tagit höjd för vikande efterfrågan har uppenbarligen inte heller funnits.

Nej landstinget har gjort det enda rätta, nämligen att inte outsourca den här typen av operationer till en så bräcklig verksamhet som UCC.

I stället har man fortsatt att bygga upp en egen operationsverksamhet av samma slag. Långsiktighet och kontinuitet har fått styra agerandet. Nya operationsmetoder ska utvecklas under stabila och kontinuerliga former och inte exploateras via skakiga privata initiativ.

Förhoppningsvis kan den här historien lära oss att inte ryckas med lika lätt när nästa privata vård­entreprenör pockar på uppmärksamhet.

Läs mer om