Myndigheterna, polisen och socialtjänsten måste ha väl fungerande rutiner för sitt samarbete.
Arbetsbelastningen inom den sociala barnavården inom socialtjänsten är akut. Vi måste se till att arbetssituationen fungerar för dem som arbetar med de mest utsatta – barnen.
Socialtjänsten i Uppsala försöker skapa hållbara rutiner, men sanningen är att arbetsbelastningen för socialsekreterarna som arbetar med myndighetsutövning gällande barn och unga är hög och periodvis till och med väldigt hög.
Under flera år har det dessutom varit en hög personalomsättning i dessa personalgrupper, då överbelastning och stress leder till att socialsekreterare flyr yrket. Vissa grupper har nästan helt bytts ut under en tvåårsperiod. Många arbetar betydligt fler timmar i veckan än de 40 timmar som de får betalt för.
Myndighetsutövning inom individ- och familjeomsorg barn och unga är dessutom ett jobb där det rent känslomässigt krävs mycket av dem som arbetar.
På barn- och ungdomssidan har många ärenden blivit svåra och komplicerade. Nästintill varje dag möter socialsekreterarna människor i kris på det ena eller andra sättet. Socialsekreterare gråter på arbetet för att de inte hinner med sina arbetsuppgifter och för att man blir psykiskt uttröttad.
Från Akademikerförbundet SSR i Uppsala kommun har vi påtalat bristerna för ansvariga kommunpolitiker vid många tillfällen. Våra medlemmar har demonstrerat och debatterat med våra kommunpolitiker som inte tagit varningsropen på allvar. Politiker – det behövs mer resurser nu, så att vi kan förhindra att rubrikerna i tidningarna nästa gång gäller Uppsala.
Ulrika Andersson
styrelsen Akademikerförbundet SSR i Uppsala kommun
Maria Persson
ordförande
Yvonne Flambe
huvudskyddsombud, styrelseledamot och ordförande i Regionföreningen
Akut belastning inom socialtjänsten
Samarbete Det som hänt i Karlskrona är djupt olyckligt, en åttaårig flicka har dödats.
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.