Att inte backa - vad betyder det?

För våldsbenägna personer betyder uttrycket ”att inte backa” att svara med våld. Psykologen Hans Åberg funderar på vad som är alternativet.

Uppsala2012-11-25 00:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

”Det är skönt att veta att ingen av oss backar i alla fall.” När man arbetar med våld, vilket varit min uppgift som psykolog, ingår det att pröva vilka ord man sätter på sitt våld. SD-politikern Kent Ekeroth har gett oss ett uttalande som är värt att analysera.
”Att inte backa” är ett vanligt uttryck för att använda våld eller vara beredd till det, vilket Ekeroth och hans partikolleger gör med sina hotande och kränkande handlingar och uttalanden på sensommaren 2010.

Det är jämförbart med uttrycket ”ta ingen skit”, som också är ett överslätande begrepp för att ge igen eller vara beredd att ge igen. Vid analys visar sig emellertid att ”inte backa” och ”inte ta skit” vara förskönande och fördunklande beskrivningar för det faktiska förloppet att hota, använda motvåld eller att använda samma våld som den andra parten just har nyttjat sig av.
I stället för att ”det blev” en händelse och att man gjorde något ”i stundens hetta”, så var det uppenbart att Ekeroth och hans kamrater knöt nävarna, knuffade, sparkade och gjorde rasistiska och andra kränkande uttalanden.

Det var konkreta händelser där någon utövade aktiva handlingar, ingenting som ”blev”. I behandlingsarbetet med våldsbenägna personer har jag många gånger stöttat särskilt unga män och kvinnor att verkligen ”inte ta skit” och att ”inte backa”.
Det är klart att man inte ska nonchalera kränkningar och hot. Man ska inte avstå från att vända på en allvarlig situation, om man tror sig kunna det. Men det är tacksamt att föra in samtalet på vad man ska göra i stället.
Vad kan man göra när man känner sig kränkt eller hotad, utan att själv kränka och hota? Vad är alternativet till våld? Hur gör man när man verkligen inte backar för våld och orättvisor?

Hans Åberg
psykolog, Uppsala

Läs mer om