Avveckla kärnkraften

Vi får inte blunda för olycksriskerna med kärnkraft, skriver Thorild Dahlgren.

Uppsala2014-03-14 16:35
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Nu i mars är det 35 år sedan Harrisburg­olyckan inträffade, ­reaktorolyckan i kärnkraftverket Three Mile Island nära staden Harris­burg i Pennsylvania i USA. Den olyckan medförde en viss uppmärksamhet på att radioaktiv strålning är farlig.

Som en följd av Harris­burgolyckan ­anordnades i Sverige folkomröstningen om kärnkraft 1980. Sverige hade då sex kärnreaktorer i drift.

Harrisburgolyckan var inte den första kärnkraftsolyckan. Flera allvarliga olyckor och olyckstillbud i kärnkraftverk hade inträffat före 1979. I Sverige skedde ett allvarligt tillbud redan 1969, och det skedde 15 kilometer söder om Stockholm, i Ågestareaktorn. Den reaktorn var i gång under åren 1964–1974. 1969 gick en ventil till en bassäng i kyltornet sönder, och ­vatten strömmade ut ur kyl­tornet. Kablar och reläer i elektroniksystemet dränktes, och radioaktivt så ­kallat tungt vatten trängde ut i reaktorhallen.

Efter stängningen av Barsebäck ligger de svenska kärnkraftverken inte alldeles intill några storstadsområden. Men vi får naturligtvis ändå inte blunda för olycksriskerna.

Kärnkraften måste ­elimineras genom energi­effektivisering och ­rejäl satsning på förnyelse­bara energikällor. Avveckla kärnkraften!

Läs mer om