Nu i mars är det 35 år sedan Harrisburgolyckan inträffade, reaktorolyckan i kärnkraftverket Three Mile Island nära staden Harrisburg i Pennsylvania i USA. Den olyckan medförde en viss uppmärksamhet på att radioaktiv strålning är farlig.
Som en följd av Harrisburgolyckan anordnades i Sverige folkomröstningen om kärnkraft 1980. Sverige hade då sex kärnreaktorer i drift.
Harrisburgolyckan var inte den första kärnkraftsolyckan. Flera allvarliga olyckor och olyckstillbud i kärnkraftverk hade inträffat före 1979. I Sverige skedde ett allvarligt tillbud redan 1969, och det skedde 15 kilometer söder om Stockholm, i Ågestareaktorn. Den reaktorn var i gång under åren 1964–1974. 1969 gick en ventil till en bassäng i kyltornet sönder, och vatten strömmade ut ur kyltornet. Kablar och reläer i elektroniksystemet dränktes, och radioaktivt så kallat tungt vatten trängde ut i reaktorhallen.
Efter stängningen av Barsebäck ligger de svenska kärnkraftverken inte alldeles intill några storstadsområden. Men vi får naturligtvis ändå inte blunda för olycksriskerna.
Kärnkraften måste elimineras genom energieffektivisering och rejäl satsning på förnyelsebara energikällor. Avveckla kärnkraften!