EKONOMI. Under alliansregeringens tid har barnfattigdomen ökat kraftigt från åtta till tolv procent mellan 2006 och 2009. När det gäller barn till ensamstående är siffrorna ännu dystrare. Var tredje ensamstående mamma är fattig. Det betyder att över 340 000 barn växer upp i relativ fattigdom. 23 000 barn inte har råd med glasögon, barn kan inte delta i föreningsverksamhet, att barn tvingas stanna hemma när kompisarna går på bio eller när skolan gör utflykter och barnen ska ha med sig matsäck.
Fattigdomen i Sverige försvårar livet för många. Under den borgerliga regeringsperioden har utanförskapet ökat kraftigt trots löften om att det skulle brytas. Detta är inte acceptabelt. I avvaktan på fler jobb och bättre trygghetssystem kan en hel del göras också med lokala beslut. Låt fritidsgårdarna vara avgiftsfria och öppna under loven, låt unga använda skolbusskortet på fritiden och låt barn till arbetslösa vara på förskolan minst 30 timmar per vecka. Då kan också dessa barn få leka med sina kompisar i en stimulerande miljö och föräldrarna få mer tid för jobbsökande.
Fattigdomen har ett klart samband med kvinnors svaga ställning på arbetsmarknaden. En viktig åtgärd för att förbättra kvinnors ekonomi och samtidigt minska utanförskap och fattigdom är att lagstifta om rätt till heltid.
Lena Hartwig
Christina Lundh
Eva Christiernin
S-kvinnor i Uppsala