Lokstallarna För en tid sen cyklade jag på Säbygatan i Boländerna i Uppsala och såg då gamla Lokstallarna. Mitt industriromantiska hjärta tog genast ett extra skutt och jag blev nyfiken på vad det var för byggnad. Som nybliven Uppsalabo kändes det som om jag hittat en gömd skatt.
Genom efterforskningar fick jag reda på att lokstallarna byggdes vid förra sekelskiftet när stambanan till Gävle anlades. Det har fungerat som lokstall och bussgarage för att de senaste åren stå tomt. Byggnaden ägs av Jernhusen verkstäder som tyvärr planerar att riva och i stället bygga 4 000 kvadratmeter kylhall för last som ska köras dit med tung biltrafik. Detta på bara en kilometers avstånd från resecentrum.
I offentliga dokument och i responsen jag fått när jag pratat med närliggande företage så är alla positiva till att bevara dessa unika lokstallar. I ”Program för Boländerna” (Uppsala Kommun 2007) ser man att Boländerna kommer att utvecklas med fler bostäder, kontor och handel och göras mer publikt.
Man vill göra en trevligare och tydligare stadsbild, låta Kungsängsesplanaden binda samman västra och östra sidan om järnvägen alldeles vid den aktuella tomten. Man avser också öka framkomligheten för gång- och cykeltrafik generellt i området.
Det känns då för mig bakvänt att man väljer att trafikera dessa blivande månniskovänliga kvarter med tung trafik. En omlastningsterminal är ointressant ur allmänhetens perspektiv och i Jernhusens plan utnyttjas inte närheten till järnvägen alls vilket åtminstone hade varit en miljösmartare lösning.
Att nyttja lokalerna i nuvarande skick med vissa ytskiktsförbättringar som en del av verksamheten tror jag är möjligt.
En vision jag har är att skapa en intressant mötesplats där man använder och ligger i framkant med miljösmarta lösningar. Tänk Stockholms kulturhus, Färgfabriken och till exempel Jobbcenter under samma tak. Låta delar av lokalen användas till arbetscoachning för personer som befinner sig långt från arbete i dag. Man kan arbetsträna inom byggnadsvård, där handledning och återställande av byggnaden är inledande huvudprojekt.
Att samarbeta med omkringliggande verksamheter men även Uppsalas teaterscen, konstnärer, skolor med mera som kan ge stor samhällsnytta och attrahera olika målgrupper. Om parkeringsytorna runt byggnaden används som pendlarparkering ska man kunna byta från egen bil till lånecyklar. I anslutning till ett kafé eller restaurang där närproducerad ekomat säljs kan läxläsningshjälp, uthyrning av arbetsplatser, växthus med perennbibliotek kunna rymmas!
Allt är möjligt om man vågar tänka utanför ramarna.
Om tio år kommer denna plats att kännas än mer central än i dag så låt Uppsala i synnerhet och Sverige i allmänhet våga agera miljösmart, bevara industribyggnader, visa att visioner kan genomföras på ett miljösmart och intressant sätt och prata inte bara om det.