Härom dagen fördes fyra gymnasietjejer akut till sjukhus för intensivvård efter alkoholförgiftning vid en nollning. Nollningen verkar ha överförts till minderårigas skolstart. När ska vuxna föregå med gott exempel och utesluta alkohol från studentsammanhang? Varför ska alkohol vara en näst intill obligatorisk samlingspunkt vid sociala tillställningar inom universitetsvärlden?
Tidningen Ergo skriver att IOGT-NTO har börjat arbeta fram en nollningshandbok för att inkludera även dem som inte dricker eftersom de blivit så utanför i aktiviteter.
Själv uppskattar jag initiativet, men tänker också att det är tragiskt att en sådan handbok ens ska behövas. Jag och andra med mig som inte dricker borde känna oss lika inkluderade och välkomnade i studentvärldens sociala sammanhang, oavsett om det handlar om nollningar eller en onsdag mitt i veckan.
Universitetstiden utgör den perfekta miljön för att väcka beroenden och skapa alkoholister. En stor undersökning visar att fyra av tio manliga studenter har ett riskfyllt alkoholbruk och att var tredje student presterar sämre på grund av baksmällor.
På valborgsmässoafton i Uppsala pumpas pengar ur myndigheternas fickor för omfattande polis- och vårdresurser när tillställningar spårar ur. Vi ser även här hur barn och tonåringar efterapar vuxna studenters oansvariga beteenden och råkar illa ut.
Borde inte blivande socionomer, läkare och psykologer ta ställning mot alkohol med tanke på de problem alkoholen skapar för hälsan och samhället? 400 000 barn växer upp med missbrukande föräldrar. Det är barn de en dag kommer att möta i sitt yrke.
Under min studietid har många frågat varför jag inte dricker. Jag svarar att alkohol ofta hör ihop med tragedier och skandaler. Jag bryter gärna normen och avstår från det. Vem mer vill vara ett föredöme för 15-åriga killar och tjejer? Ingen ska behöva bli dumförklarad eller känna sig utanför bara för att man väljer att satsa på sina studier och inte dricka.