KÖTTSKANDALER. Sverige är ett av många länder där köttkonsumtionen konstant ökar. Detta sker trots alla larm om till exempel vanvård av grisar, missförhållanden på slakterier, långa djurtransporter, fusk med datummärkning, djuravföring i kött, misslyckad bedövning av kycklingar inför slakt, salmonellasmitta, galna ko-sjukeutbrott, allmänt matfusk och lurendrejeriet, nu senast med hästkött.
Tydligen har intresset och suget efter hästkött men även annat kött ökat ännu mer här i Sverige efter hästköttsdebatten. Jag trodde i min enfald att mediebevakningen och debatten hade fått folk att tänka till när det gäller djurindustrin och konsumtion, att folk skulle öppna sitt empatiska sinne och förstå att mänskligheten utsätter djuren för ett gigantiskt brott som medför stort lidande.
Ofta tycker folk att det är värre att äta djur som står oss nära som till exempel hästar och kaniner. Men för djurens egen del är det lika illa. Att äta kött har genom historiens gång blivit till en norm, det som anses normalt, samtidigt som vegetarianer och veganer ofta anses som lite konstiga och onaturliga.
Jag skulle vilja att den djurrättsliga aspekten på vår djurhållning ska tas på allvar och att debatten ska föras på en högre nivå än att bara handla om konsumentsäkerhet.
Köttbranschen påverkar mycket genom reklam och via tv:s olika matlagningsprogram. De finns med som sponsorer litet varstans.
Trots att forskning visar att köttkonsumtionen påverkar både miljön och hälsan negativt ignoreras detta både av människor i allmänhet och av staten. Men framför allt påverkar vår konsumtion djuren som utsätts för ett systematiskt lidande.
Mirdza Actins
Uppsala