Arbetsvillkor Vad är hög standard? Det undrade redan Elin Wägner i sin bok ”Väckarklocka” från 1941. Hon skrev: ”Först då man hade lika klara besked om hur människorna som arbetade i livsmedelsbranschen levat, som hur djuren och växter haft det, kunde man tala om hög levnadsstandard.”
Då gällde det arbetsvillkoren i Kaliforniens fruktodlingar i spåren av 30-talskrisen. I dag gäller det villkoren för många av dem som lever i utvecklingsländer och som framställer vår mat och våra kläder.
Ett sätt att få besked om huruvida vi som konsumenter bidrar till mänskliga rättigheter är om varor är certifierade med Fairtrade. Då vet vi att arbetsmiljön är rimlig, att ersättningen räcker till att även försörja barnen så att de kan gå i skolan istället för att arbeta, med mera.
Hög standard 2014 är att jag som Uppsalabo och världsmedborgare får möjlighet att välja från ett brett utbud av schysst producerade varor och att mina skattepengar läggs på etiskt framställda produkter, när kommunen gör sina inköp. Så blir det om Uppsala gör som 61 andra svenska kommuner och blir en Fairtrade City. Då tar vi ett steg i mänskligare riktning och väljer en given standardhöjning.
Sabina Göransson
ledamot i styrelsen för Fair Trade Shop Globalen Uppsala