Det är mycket bra att maten blivit bättre på Akademiska sjukhuset, men matmiljön är lika viktig. Undersköterskorna måste ta ett större ansvar för att patienter som mår så bra att dom kan komma upp i stol för att äta får göra det. Det spelar ingen roll hur bra maten är om man som patient är lite frusen och inte får en kofta på sig. Det är heller inte bra om patientens glasögonen är smutsiga eller batteriet till hörapparaten slut.
För patienter med diabetes är det viktigt att sjuksköterskan i god tid innan måltid tar blodsocker och kommunicerar med patienten om det är möjligt. Och att blodsockervärdet utvärderas utifrån eventuell kortisonmedicnering, tid på dagen och tidigare insulindoser samt kommande måltider och aktivitet. Det måste finnas tid att rådgöra med läkare för att undvika svängande blodsocker.
Det spelar ingen roll hur bra maten är om patienten har urinträngning under måltiden. Tyvärr kan personalen vara ovetande om problemen – för en patient klagar aldrig.